Politsei piirab nakkusohu tõttu Lossi platsil avalikul koosolekul osalejate hulka (23)

BNS
Copy

Terviseameti hinnangul on Tallinna südalinnas toimuvatel avalikel koosolekutel hajutatuse nõude eiramise tõttu varasemast suurem nakkusoht ning seetõttu piirab politsei reedest ligipääsu Lossi platsile ja suunab inimesed väiksematesse hajutatud gruppidesse.

Politsei on Lossi platsil avalike koosolekute läbiviimist kõigil päevadel jälginud ning suunanud inimesi hajutatuse nõuetest kinni pidama. Nädala alguses oli hajutatus tagatud, kuid kahel viimasel päeval on sellel osalenud 200-250 inimest ning osalejad pole hajutatuse nõudest kinni pidanud.

«Terviseameti ohuprognoosi kohaselt on rohkem kui kümne inimese kogunemise korral kõrgendatud oht viiruse aktiivseks levikuks,» ütles terviseameti peadirektor Üllar Lanno. 

Lanno sõnul tuleb olukorra lahendamiseks tagada hajutatus, millega kaitstakse neid, kes seavad teadmatusest enda ja ka teiste elu ohtu. «Praegu on nakatumiskõver pöördunud allapoole ja piirangutest kinni pidamise tulemusel on oluliselt vähem inimesi haigestunud,» lisas Lanno.

Seni on politsei lubanud avalikel koosolekutel toimuda tingimusel, et inimesed hoiavad üksteisega vahet. «Oleme seda rõhutanud aktiivsematele osalejatele ning juhtinud vajadusel ise inimeste tähelepanu distantsi hoidmisele,» ütles Põhja prefektuuri kriisistaabi juht Valdo Põder. 

«Praegu puuduvad kogunemistel korraldajad ja on näha, et nakkusohu vältimiseks seatud piiranguid ei järgita. Seetõttu suunab politsei inimesed meelt avaldama kümneliikmelistesse rühmadesse, nagu piirangud ette näevad,» ütles Põder.

Lossi platsil toimuvad avalikud koosolekud ei ole politseis registreeritud ning neil pole ametlikku korraldajat või korrapidajat, kes vastutaks koosoleku pidamise nõuete täitmise ja osavõtjate turvalisuse eest. Nende nõuete rikkumise tõttu on politsei alustanud kaks väärteomenetlust.

«Avalike koosolekute pidamine ja meelsuse väljendamine on inimeste põhiseaduslik õigus, mis pole keelatud isegi tervishoiualases hädaolukorras. Viiruse leviku tõkestamiseks on aga tarvis järgida kehtestatud piiranguid. Praegu võib koosolekule koguneda kuni kümme inimest, kes hoiavad üksteisega distantsi,» selgitas Põder.

Terviseameti peadirektori sõnul teeb tänane olukord teda ääretult murelikuks. «Viirus võib teid tabada ka sealsamas meeleavaldusel ja «grupikallistusel», mida võis näha Tallinnas Raekoja platsil. Oma protestihäält saab kuuldavale tuua tõeliselt hoolides, kuid tänane käitumisviis ei ole enam ohutu,» ütles Lanno.

Nakkusohu vältimiseks piirab politsei reedest ligipääsu Lossi platsile, kuhu lubatakse kuni kümme koosolekul osalejat. Politseinikud selgitavad avalikul koosolekul osalejatele kehtivaid piiranguid ning suunavad inimesi neid täitma.

Samuti jälgivad piirangutest kinni pidamist terviseameti esindajad. Politsei sekkub ka juhul, kui meeleavaldusel tekib oht avalikule korrale või osalejate ja teiste inimeste turvalisusele.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles