AK Kunst sinu ümber. Kai Kaljo: vahel tuleb remondi- mees ja jääb Wiiralti akti ette itsitama

Kaarin Kivirähk
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse kommunikatsioonijuht
Copy
Kunstnik Kai Kaljo oma ateljees.
Kunstnik Kai Kaljo oma ateljees. Foto: Eero Vabamägi

Kai Kaljo on kunstnik ja terav vaatleja, kelle looming ulatub vitraažidest videokunstini. Kui Kai alles mõtles kunstiakadeemiasse minna, küsis ta oma emalt: «Miks ma ei võiks olla mitmekülgne kunstnik nagu Adamson-Eric?» – «Ega sina ei ole ju Adamson-Eric!» oli ema ehmatanud võrdluse peale nii suure geeniusega.

Võib-olla tuleb paljudele üllatusena, et peamiselt videokunstnikuna tuntud Kaljo õppis tegelikult ERKIs monumentaalmaali. Tema lõputööks oli Abja kultuurimajja freskode maalimine. Aga kui ta akadeemia 1990. aastal lõpetas, ootas teda ees juba hoopis teine maailm, kus mosaiikide ja freskode järele enam ühtäkki vajadust ei tuntud. Nii kinkis ta ära oma maalikasti ja pühendus videokunstile, millega saavutas rahvusvahelise tuntuse.

Praegusel ajal teeb Kaljo lisaks videotele ka vitraaže, maalib ja joonistab ning uurib enda ja teiste kunstnike näitel kunsti ja kunstniku positsiooni muutumist ühiskonnas. «Minu vanuses kunstnikult ehk oodatakse, et ta teeks kogu aeg ühte asja. Aga mind ei huvita teha neid asju, mida teised minult ootavad,» ütleb ta rõõmsameelselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles