Kallas kohtumisel Hispaania välisministriga: digitaalse vaktsineerimistõendiga saame lihtsamalt reisida

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Peaminister Kaja Kallas. FOTO: Eero Vabamägi
Peaminister Kaja Kallas. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Kaja Kallas kohtus täna Tallinnas Hispaania välisminister Arancha González Layaga. Kallas ja González Laya arutasid võitlust Covid-19 pandeemiaga ning nõustusid, et oluline on Euroopa Liidu ühtne lähenemine nii vaktsiinide ohutusele kui ka vaktsineerimissertifikaatidele.

«Vaktsineerimine on meie prioriteet võitluses Covid-19 pandeemiaga. Oluline on, et Euroopa Liidu liikmesriikidel oleksid ühtsed põhimõtted vaktsiinide ohutuse küsimuses,» ütles Kallas. 

Eesti peaminister ja Hispaania välisminister rõhutasid, et vaba liikumise taastamiseks on vaja kiiresti luua raamistik, mis võimaldaks tunnustada vastastikku vaktsineerimise sertifikaate nii EL sees kui ka globaalselt. «Eesti teeb WHO raames koostööd ülemaailmsete ekspertidega, et pakkuda välja hõlpsasti kasutatavat, turvalist ja usaldusväärset raamistikku,» ütles Kallas.

Kallas tänas Hispaaniat ka solidaarsuse eest, mida Euroopa Liidu liikmesriigid näitasid täiendava 10 miljoni Pfizer/BioNTech vaktsiinidoosi jaotamisel. Eesti sai läbirääkimiste tulemusena üle 62 000 doosi, mis ületab meile elanikkonna arvu alusel ette nähtu ligi kaks korda.

Kohtumisel peatuti pikemalt ka rahvusvahelisel kaitsekoostööl ja julgeolekul. Kallase sõnul, samamoodi nagu Hispaania näitab solidaarsust Balti regiooni julgeoleku tugevdamisel, osaledes õhuturbemissioonil Ämaris, panustab ka Eesti stabiilsuse kasvatamisele Euroopa lõunanaabruses. Eesti ja Hispaania osalevad mõlemad missioonil Malis. Eesti valvelennuk osaleb sel kevadel ka Frontex missiooni ühisoperatsioonil Kanaari saarte piirkonnas. 

Eesti ja Hispaania diplomaatiliste suhete 100. aastapäev andis hoogu ka vastastikusele koostööle. Hispaania välisminister osaleb ka näituse «Zuloaga. Hispaania hing» avamisel Mikkeli muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles