Alternatiivajalooline punalipp Kuul (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
«For All Mankind»: Kuu peal heisati punalipp.
«For All Mankind»: Kuu peal heisati punalipp. Foto: Videokaader

1969. aasta juunis laskus Kuule kosmoseaparaat, millest väljunud inimene kinnitas Maa loodusliku kaaslase pinnale sirbi ja vasaraga punalipu. See oli Nõukogude kosmonaut Aleksei Leonov, esimene inimene Kuul, kes tõestas seal marksistlik-leninistliku maailmavaate triumfi looduse alistamises ning uurimises.

Nii algab Apple TVs vaadatav telesari «For All Mankind» («Kogu inimkonna nimel»), mis viib vaataja alternatiivajaloolisse seiklusesse: mis siis, kui Nõukogude Liit oleks külma sõja aegses kosmosevõidujooksus kogu aeg USAst ühe sammu võrra eespool olnud? Nagu tagantjärele teada, oli just Reagani tähesõdade-poliitikal oluline osa selles, miks plaanimajanduslik koloss lõpuks kokku varises ja Eestigi vabaks sai.

Esimesel hooajal, mis jõudis eetrisse 2019. aasta sügisel, keskendutakse veel 1960. aastate lõpule ja 1970ndate algusele. Kumbki võistlev suurriik pingutab selle nimel, et Kuule püsiv sillapea rajada ning sealseid loodusvarasid ekspluateerima hakata. Nagu sarjas hiljem ka välja öeldakse, on see nagu Metsik Lääs: «Meie oleme vaprad uusasukad ja sovetid metsikud indiaanlased.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles