Eneseisolatsioonist pääsevad neljast Euroopa riigist saabujad (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Tallinna lennujaam, foto on illustratiivne
Tallinna lennujaam, foto on illustratiivne Foto: Tairo Lutter / Postimees

Järgmisel nädalal pääsevad eneseisolatsiooni jäämisest reisijad, kes saabuvad Eestisse Portugalist, Soomest, Taanist või Ühendkuningriigist.

10-päevane liikumisvabaduse piirang kehtib kõigile neile, kes tulevad Euroopa Liidu, Euroopa majanduspiirkonna ja Schengeni ala riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 150 inimese 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul.

Perioodil 12.–18.04. on liikumisvabaduse piirang seatud järgmistest riikidest saabujatele: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Küpros, Leedu, Liechtenstein, Luksemburg, Läti, Malta, Monaco, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, San Marino, Slovakkia, Sloveenia, Šveits, Tšehhi ja Ungari. Vatikani näitaja on küll 0, kuid sealt Itaalia kaudu Eestisse reisides kehtib samuti 10-päevane liikumisvabaduse piirang.

Kolmandatest riikidest ei rakendu eneseisolatsioon, kui tulla Eestisse Austraaliast, Lõuna-Koreast, Rwandast, Singapurist, Taist või Uus-Meremaalt.

Kolmandatest riikidest saabujatele kehtib 10-päevane liikumisvabaduse piirang, kui tullakse riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 16 inimese 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. 

Piiriülene töötamine

Vastavalt alates 05.04 kehtima hakanud muudatustele on piiriüleseks töötamiseks vajalik testimine, tulles Euroopa Liidu riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 150. Euroopa Liidu riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 150, Eestisse tulev inimene võib täita vältimatuid töökohustusi, kui tal on olemas tõend kuni 72 tundi tagasi tehtud COVID-19 testi negatiivse tulemuse kohta. Testi võib teha ka Eestisse sisenedes, kuid siis tuleb kuni tulemuse saamiseni olla eneseisolatsioonis. Väljaspool vältimatuid töökohustusi tuleb viibida piiratud eneseisolatsioonis. Samuti võib see inimene tagasi pöörduda riiki, kust ta Eestisse saabus, tingimusel, et ta on kuni 72 tundi enne Eestist lahkumist teinud testi, mille tulemus on negatiivne.

Euroopa Liitu kuuluvas naaberriigis, mille nakatumisnäitaja on üle 150, töötav Eesti elanik peab Eestisse saabudes olema eneseisolatsioonis. Kui viimase 72 tunni jooksul on tehtud COVID-19 test, mille tulemus on negatiivne, siis võib täita vältimatuid töökohustusi ja osaleda olulistel perekondlikel sündmustel. Samuti võib see inimene tagasi pöörduda riiki, kust ta Eestisse saabus, tingimusel, et 72 tunni jooksul on tehtud COVID-19 test, mille tulemus on negatiivne.

Testi ei tule teha, kui COVID-19 haigus on läbi põetud ja arst on inimese terveks tunnistanud kuni kuus kuud enne saabumist või kui inimene on läbinud COVID-19 haiguse vastase vaktsineerimiskuuri ja selle lõpetamise päevast ei ole möödunud rohkem kui kuus kuud.

Liikumisvabaduse piirangu aja lühendamisel kehtiv kord 

(1) inimesed, kes ei soovi pärast Eestisse saabumist 10-päevast liikumisvabaduse piirangut, võivad teha koroonaviiruse PCR testi juba välisriigis, kuni 72 tundi enne Eestisse saabumist. Eestis olles on siis võimalik mitte enne kui kuuendal päeval pärast välismaal tehtud esimest testi teha teine test. Inimene vabaneb 10-päevasest isolatsioonikohustusest enne tähtaega, kui mõlema testi tulemused on negatiivsed;

(2) inimesed, kes ei ole teinud testi kuni 72 tundi enne Eestisse saabumist, võivad teha Eestis esimese testi kohe pärast riiki saabumist ning teise testi mitte varem kui kuus päeva pärast esimese testi tegemist. 10-päevase isolatsiooni võib lõpetada enne tähtaega juhul, kui mõlema testi tulemus on negatiivne.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles