Kaitsepolitsei pole tuvastanud Toompea protestide seost Kremliga (18)

Andres Einmann
Copy
Aastaraamatu tutvustusel osalesid kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ja büroojuht Harrys Puusepp.
Aastaraamatu tutvustusel osalesid kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ja büroojuht Harrys Puusepp. Foto: Sander Ilvest

Kaitsepolitsei ei ole tuvastanud Tallinnas kaks nädalat kestnud meeleavalduste seost Kremli mõjutustegevusega ning kapo andmetel on meeleavaldusele kogunenud inimesed tulnud sinna väga erinevatel põhjustel.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ütles täna pressikonverentsil, et Toompeal ja mujal kesklinnas toimunud meeleavaldustes ei tasu näha Kremli karvast kätt.

«Meeleavaldusel on väga erinevaid inimesi, kes on tulnud kohale väga erinevatel põhjustel. Seal on inimesi, kes kardavad politsei õiguste suurendamist, seal on inimesi, kes on maskikandmise vastu ja ka neid, kes on vaktsineerimise vastu. Juba rohkem kui aasta kestnud olukord on inimesed ära väsitanud ja nad on tulnud meelt avaldama. Maskiga ei ole mugav käia ja see tekitab frustratsiooni,» ütles Sinisalu.

Kaitsepolitsei peadirektor lisas, et meele avaldamine on inimeste põhiseaduslik õigus ja ta ei näe siin erilist probleemi või muret, kui inimesed oma põhiseaduslikku õigust kasutavad.

Sinisalu sõnul on meeleavaldajate seas ka Venemaaga seotud inimesi ja Vene kodanikke, kuid nende roll ei ole meeleavalduste korraldamises nii suur ja protestide organiseerijateks neid nimetada ei saa.

Kaitsepolitsei büroojuht Harrys Puusepp lisas, et koroonapandeemia piirangute tingimustes ei ole õigus meelt avaldada piiramatu ja on oluline, et meeleavaldajad peavad kinni kehtestatud piirangutest.

«Kõik soovivad, et piirangud saaksid võimalikult kiiresti läbi. Piirangute rikkumine toob pinget juurde ja pingeolukorras on inimestega lihtsam manipuleerida,» märkis Puusepp.

Tallinnas Toompeal Lossi platsil ja mujal kesklinnas kestavad alates 30. märtsist igapäevased meeleavaldused, millega protestitakse nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse muudatuse vastu, mis annab politseile suuremad õigused koroonapiirangutest kinnipidamise jälgimisel. Meeleavaldusega on ühinenud ka maskikandmise ja vaktsineerimise vastu olevad inimesed.

Politsei on mitmel juhul sekkunud, kui meeleavaldajad ei pea kinni kehtestatud piirangutest.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles