Statistikaamet vaeb e-rahvaloenduse pikendamist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Potisepp
Priit Potisepp Foto: Mihkel Maripuu

Statistikaameti peadirektor Priit Potisepp rääkis, et lähtuvalt sellest, kui kõrgeks tõuseb täna e-rahvaloenduse koormus, otsustatakse, kas loenduse sulgemise aeg lükatakse edasi.

Täna südaöösel peaks lõppema e-rahvaloendus, kus praeguse seisuga on osalenud juba 741 574 inimest. Õhtul on oodata e-rahvaloenduse koormuse kasvu, mistõttu kaalub statistikaamet loendamise aja pikendamist.

«Hommikusel ajal tavaliselt koormus väga kõrge ei ole, aga õhtupoolik ja tööpäevajärgne aeg on ees ja jätkuvalt on karta kõrget koormust,» rääkis Potisepp, kelle sõnul oleks kõige mõistlikum teha loendus ära just praegu. Täna kell 11.00 oli e-rahvaloenduse koormusnäidik rohelise peal.

«Tuleme õhtupoolikul kokku ja vaatame, kuidas koormusega olukord on,» ütles Potisepp. «Vaatame veel korra üle otsuse, mis puudutab e-loenduse sulgemise täpset momenti.»

Potisepp rääkis, et kõikides e-rahvaloendustes on lõpus tekkinud tugev koormus.

«Meie tugevdasime kommunikatsiooni oluliselt umbes kümme päeva tagasi, et inimesed ei jätaks seda lõpu peale,» rääkis ta. «See mõjus. Möödunud nädal oli väga aktiivne. Siiski ei julge ma lõpuni kindel olla, et kõik huvilised on jõudnud ankeedi ära täita.»

«Kui tekib olukord, et meie süsteemi võimsuspiirangud ei vasta soovijate ootustele, siis me kindlasti kaalume veel lahtiolekuaja pikendamist väga lühikeseks ajaks,» ütles Potisepp. See oleks kõige rohkem ühe ööpäeva küsimus.

Potisepa kinnitusel rahvaloenduse rakendusega praegu probleeme ei ole olnud. Seevastu on alates eile õhtust tihedamalt esinenud probleeme statistikaameti veebilehega. Ka täna hommikul ei töötanud statistikaameti koduleht www.stat.ee, kuigi e-rahvaloendusse pääses sisse otse lehele www.rel2011.ee minnes.

Kuigi statistikaamet seda veel ei kinnita, sest Eesti rahvaarv ja topeltloendatute hulk pole praegu veel kindlalt teada, on loendatud inimeste arvu järgi e-rahvaloenduse maailmarekord eestlaste käes. Siiani kuulub e-rahvaloenduse maailmarekord Kanada kätte, kus veebi kaudu vastas 54,6 protsenti elanikest.

Võttes aluseks rahvaloenduse alguses kehtinud Eesti arvestusliku rahvaarvu 1 320 000 ning kell 10.00 internetis loendatud inimeste arvu (741 574), selgub, et osalenud on 56,2 protsenti.

«Esialgsetel andmetel tundub see käes olevat,» lausus Potisepp, kuid lisas, et tegelikult ametlikku rekordit ega tabelit pole. «Statistikud suhtlevad omavahel ja räägivad, kuidas ühel või teisel läks, ja niiviisi on minule isiklikult teada kõige kõrgem tulemus Kanadast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles