Kes ja mis raha eest uued korterid Eestis ära ostab? (2)

Priit Pullerits
Copy
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman oma kodu terrassil Randveres Harjumaal.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman oma kodu terrassil Randveres Harjumaal. Foto: Eero Vabamägi

Elunäinud inimestega on lugu klaar: linnakorteri asemel võiks armas, mitte ülearu remonti vajav majake mõne väikelinna servas olla koht, kus rahus vanaduspõlve veeta, nendib Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Noortega on asi palju keerulisem: mis triki või valemiga suudaks nemad soetada pisikesegi korteri, mida uusarendused sadade kaupa pakuvad?

Peep Sooman (42), kes kaks tosinat aastat tagasi alustas iseseisvat elu kinnisvaramaaklerina, tegi siis lennukat ajakirjandust Äripäevas – võites parima uuriva ajakirjaniku Bonnieri preemia – ning juhib nüüd Pindi Kinnisvara uusarenduste müügimeeskonda, seletab lihtsalt lahti, kes, kus ja kuidas saaks soetada oma unistuste kodu.

Uute korterite hinnad algavad 150 000 eurost. Ei kujuta ette, kuidas noortel on võimalik midagi soetada, kui puudub arvestatav algkapital.

Ei olegi midagi teha: me liigume jõudsalt vana Euroopa mudeli suunas, kus lapsepõlved pikenevad. Kui meie ajal oli norm, et käi sõjaväes ära, võta naine, koli kodunt välja ja mine tööle, siis tänapäeval on põlvkondade koos elamine aina levinum. Abiellumine ja pere loomine on edasi lükatud.

Pikenenud lapsepõlv ei ole tingimata halb. Mida kauem saad nautida turvalist kodukeskkonda, seda tervem su närvisüsteem tulevikus tõenäoliselt on. Algul võtad üürikorteri, kogud rasva, ja kolmekümneselt on sul juba nii palju rahakest kõrvale pandud – või toetavad vanemad –, et saad teha laenu sissemakse ja osta oma korteri. Siis alustad päris iseseisvat elu, mille alustala on ikkagi iseseisev majandamine. Seni kui papa-mamma maksavad kommunaale, kütuse ja toidu eest, ei ole sa iseseisev.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles