Herem Ukraina relvajõudude ülemale: Eesti tunnustab Ukrainat

Postimees
Copy
Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem helistas täna Ukraina relvajõudude ülemale kindral Ruslan Khomchakile näitamaks üles Eesti solidaarsust Ukraina riigile.

«Kõne eesmärk oli kinnitada, et Eesti tunnustab Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning on jätkuvalt pühendunud Krimmi ebaseadusliku annekteerimise mittetunnustamispoliitikale,» ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem kinnitades, et Eesti kaitseväe Ukraina pidev toetamine jätkub.

Lisaks Heremi sõnul sai vestluse käigus tõdetud, et koroonaviiruse tõttu on küll enamik kahepoolse koostöö tegevusi ootel, kuid jätkame nendega nii kiiresti kui võimalik. 

«Tihe praktiline sõjaline koostöö meie vägede vahel on parim viis näidata meie alistumatut pühendumust Ukrainale. Lisaks jätkub meil pidev informatsiooni vahetus, mitte vaid strateegilisel, vaid ka taktikalisel ja tehnilisel tasandil,» lisas kindralleitnant Herem tuues välja, et kõnealusteks tegevusteks on kindlasti Eesti kaitsejõudude osalemine Ukraina iseseisvuspäeva paraadil ja Eesti mereväelaste osalemine Ukraina õppusel Sea Breeze.

Samuti tundis kindralleitnant Herem huvi eelseisva NATO kaitseväe juhatajate kohtumise eel, kas Eesti saab kohtumisel midagi Ukraina toetamiseks isiklikult välja pakkuda.

Ukraina relvajõudude ülem kindral Ruslan Khomchak tänas Eesti kaitseväe juhatajat avaldatud toetuse eest ning ütles, et praegune eskalatsioon Venemaa poolt ei ole neile midagi uut, eriti olukorras, kus osa Ukrainast on okupeeritud. Kindral Khomchak viitas oma telefonikõnes, et lisaks piiritagustele vene üksustele on okupeeritud aladel pea 100 000 vene relvajõudude võitlejat.

Eesti ja Ukraina vaheline kaitsekoostöö aktiviseerus 2014. aastal, mil Eesti otsustas peale Krimmi annekteerimist ja Ida-Ukraina sündmusi saata Kiievisse oma kaitseatašee. Kahepoolse kaitsealase koostöö maht on kasvanud aasta-aastalt, ning on vastastikku kasulik mõlemale riigile. Tänaseks on edukamad koostöö valdkonnad väljaõpe ja sõjameditsiin. Viimastel aastatel on väljaõppealast kaitsekoostööd laiendatud väeliikide tasandil, sealhulgas suurendatud osalust mõlema riigi sõjalistel õppustel. Kahe riigi kaitseinstitutsioonide eri tasemete vahel toimub regulaarne infovahetus ja kogemuste vahetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles