Vabanes eluaegset karistust kandnud vang: «Esmalt palvetame poistega»

Margus Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Äsja vanglast vabanenud Oleg Pjatnitski (päikeseprillidega) veetis viimased seitse aastat karistusest Tartu vanglas. Kokku oli ta trellide taga 38 aastat.
Äsja vanglast vabanenud Oleg Pjatnitski (päikeseprillidega) veetis viimased seitse aastat karistusest Tartu vanglas. Kokku oli ta trellide taga 38 aastat. Foto: Margus Ansu

Päikesepaistelise reede hommikul viis minutit enne kella kümmet sulges selja taga Tartu vangla ukse ja sammus vabadusse mees, kes on veetnud trellide taga suurema osa oma elust. Teadaolevalt viimasena veel nõukogude ajal Eestis karistust kandma saadetud kinnipeetava viimased seitse aastat möödusid Tartu vanglas istudes.

Selle mehe nimi on Oleg Pjatnitski. Ta jõudis enne tingimisi vabanemist kanda eluaegsest karistusest kokku 38 aastat. Tema viimase 18 aasta käitumise kohta vanglas ütlesid spetsialistid, et see on laitmatu.

«See pole mulle veel kohale jõudnud, ma lihtsalt ei mõista,» lausus 61-aastane Pjatnitski, väljudes koos kahe talle Lootuse külast vastu tulnud turske selliga vangla jalgväravast. Värava taga ootasid musti päikeseprille ja sinist koroonamaski kandnud meest veel kaks toeka väljanägemisega külalist, sõbralikud kallistused ja kreemitort.

Lendas justkui üle parda

«Tean kindlalt ainult ühte: minu elus on jumal teinud vägeva teo, sest vabaks sain üksnes ­tänu tema armule, mitte prokuröri, kohtuniku ega kellegi teise tõttu. Olen jumalale selle eest tänulik,» kõneles Oleg Pjatnitski, kes oli kuni eilseni üks seitsmeteistkümnest eluaegsest vangist Tartu vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles