ENPA otsib lahendusi vaktsineerimispassiga seotud probleemidele

BNS
Copy
Digitaalne vaktsineerimispass. Foto on illustreeriv.
Digitaalne vaktsineerimispass. Foto on illustreeriv. Foto: via www.imago-images.de/imago images/MiS/Scanpix

Riigikogu Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) delegatsioon osaleb sel nädalal videosilla vahendusel assamblee täiskogu töös, kus ühe teemana käsitletakse vaktsineerimispassi kasutuselevõttu ja sellega seonduvate probleemide lahendamist.

ENPA Eesti delegatsiooni juhi Maria Jufereva-Skuratovski sõnul algatasid Eesti ja veel 15 riigi delegatsioonid seoses vaktsineerimispassi kasutuselevõtuga ettepaneku resolutsiooniks, millega kaitstaks inimeste põhiõigusi.

«See on vajalik, kuna enne vaktsineerimispassi kasutuselevõttu peame lahenduse leidma mitmele põhimõttelistele küsimustele. Näiteks inimõiguste tagamisele, liikumisvabadusele, isikuandmete kaitsele ja teenustele ligipääsule. Erilist tähelepanu tuleb pöörata võltspasside tuvastamisele digikeskkonnas,» märkis ta.

Delegatsiooni liige Urmas Reitelmann ütles, et praegu ollakse teadmatuses, millisel kujul vaktsineerimispassid tulevad. «Kindlasti seab vaktsineerimispass inimesed silmitsi ebavõrdse kohtlemisega – osa on vaktsineeritud ja osa vaktsineerimata. Viimased ei pruugi oma olukorras ise süüdi olla,» sõnas ta. 

Lisaks näeb Reitelmann võimalikku ohtu ka tehnilise lahenduse poolelt. «Kui tegemist on elektroonilise passi või nn koroonaäpiga, võib sellega kaasneda riigile ja üleilmsetele tehnoloogiahiidudele nagu Google või Apple võimalus kodanikke või inimgruppe reaalajas jälgida ning inimõigused ja privaatsus võivad selle läbi ohtu sattuda,» rääkis Reitelmann.

Teisipäeval esineb sõnavõtuga Ministrite Komitee eesistuja Angela Merkel, sellele järgnevas arutelus soovib Jufereva-Skuratovski peatuda Euroopa Nõukogu liikmesriikide vaheliste konfliktide teemadel.

Teisipäeval õhtul võtab delegatsiooni liige Raimond Kaljulaid sõna OECD rolli kohta maksualase ebaõigluse vastu võitlemisel ja digimajanduse maksustamisel.

Kolmapäeval esineb delegatsiooni liige Vilja Toomast sõnavõtuga debatis, millega nõutakse Valgevenes toimunud inimõiguste rikkumiste üle rahvusvahelise uurimise korraldamist.

Videokohtumistel osalevad lisaks Jufereva-Skuratovskile, Toomastile ja Kaljulaidile ka delegatsiooni liikmed Eerik-Niiles Kross ja Raivo Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles