GALERII ⟩ Gümnaasiumilõpetajad kirjutasid esimest riigieksamit (2)

Copy

Esmaspäeva hommikul kell 10 alustasid gümnasistid üle Eesti emakeele eksamiga. Olenemata koroonapandeemiast toimub emakeele eksam tavapärasel ajal. 

Reedel andsid eksamikirjutajad üle Eesti koroonaproove. Positiivse koroonaprooviga eksaminandid saavad eksami sooritada lisaeksami ajal. Käesoleval õppeaastal korraldatakse riigieksamitele veel üks täiendav lisaeksam nii, et igas aines on võimalik riigieksamil osaleda kolmel päeval.

Jüri Gümnaasiumis kogunesid eksamikirjutajad spordisaali, Valga Gümnaasiumis ja Järva-Jaanis ka hajutatult klassiruumidesse või aulasse. 

Eesti keele riigieksam Valga gümnaasiumis.
Eesti keele riigieksam Valga gümnaasiumis. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees
Eesti keele riigieksam Järva-Jaanis
Eesti keele riigieksam Järva-Jaanis Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna nentis tervituses eksamitegijatele, et esmaspäevane eksam ja selle tulemus ei sulge noorte ees ühtegi ust. 

«Täna on eriline päev – teie 12 aasta pikkune koolitee hakkab lõppema. Ees ootavad veel viimased pingutused, näitamaks eelkõige iseendale, mida te sel teekonnal olete teada saanud nii enda kui meid ümbritseva maailma ja tema seaduspärasuste kohta,» sõnas ta. 

Liina Kersna.
Liina Kersna. Foto: Eero VabamÄgi/Postimees Grupp/scanpix Baltics

Kersna kirjeldab, et senine õppimine on kulgenud üle mägede ja orgude. «Õppimine nõuab alati pingutust, kuid saab alati ka tasutud. Mäkke jõudes avanev pilt on avaram ja selgem. Selles ongi õppimise eesmärk – näha suuremat pilti, rohketes detailides ja rikkamates seostes.»

Minister usub, et tänased eksamitegijad räägivad kunagi lastelastele, kuidas teekond eksamini möödus erakordsel ajal. «See aeg oli nõudlik. Olude sunnil õppisite palju distantsilt – ning seetõttu pidite rohkem pingutama iseseisvalt. Olete võtnud oma õppimise eest rohkem vastutust, võidelnud käegalöömise meeleoludega ning jõudnud täna siia. See ei ole olnud lihtne,» tänas Kersna eksamitegijaid endast parima andmise eest. 

«Tänan teid ka mõistva suhtumise eest kõigisse ohutusmeetmetesse. Suur tänu, et hoolite endast ja oma kaaslastest!»

Vajadusel saavad koolilõpetajad valida kolme eksamiaja vahel, meenutas minister. Niisamuti on eksamitulemused seotud lahti kooli lõpetamisest. «Kool saab kindlasti lõpetatud ja kõik vajalikud eksamid tehtud,» lisas Kersna. Tänane eksam ja selle tulemus ei pane Kersna sõnul ühtegi ust lõpetajate tuleviku ees kinni ja edasi õppida saab alati. 

Hingake nüüd sügavalt sisse ja välja. Selg sirgeks ja jalatallad tugevasti vastu maad – nii õpetas mulle kunagi minu elukogenud klassijuhataja – ning andke endast parim. Te saate hakkama,» ütles Kersna ja soovis eksamitegijatele edu ning õnne. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles