Graafikud Eesti kõnnib nakatumisnäitajatega noateral (5)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kui õpilaste naasmine on lubatud, annab ministeerium koolidele ka edasised juhised.
Kui õpilaste naasmine on lubatud, annab ministeerium koolidele ka edasised juhised. Foto: Sille Annuk

Kevad on käes, päike paistab ja igapäevased nakatumisarvud on kahanemas. Kuigi me oleme koroonaviiruse näitajatelt langus­trendis, paikneme endiselt Euroopa haiguste ennetuse ja kontrolli keskuse (ECDC) mudeli järgi tumepunases ehk väga kõrge riskitasemega riikide kastis. Täna räägib valitsus piirangute leevendamisest, mis võib aga teadlaste hinnangul viia viiruse leviku taas tõusuteele.

Teadusnõukoja liige, Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer (pildil) mudeldas ECDC valgusfoori riskimaatriksile Eesti nakatumisnäitude teekonna alates möödunud aasta märtsist. Arvesse võetakse koroonaviirusega nakatunute surmade arv viimase seitsme päeva jooksul, lisaks nädala keskmine päevane nakatunute arv. Koroonaviiruse leviku riskitaset võib hinnata skaalal madal, keskmine, kõrge ja väga kõrge. Valitsus vaatab riskitaseme üle kord nädalas.

Teadlase selgitusel liigub Eesti nakatumistrend madalamale, kuid kiiret langust riskimaatriksil hoiab tagasi veel kõrge keskmine suremus. «Viimasel nädalal on olnud mõningane langus suremuses, see tähendab, et päevas koroonaviirusega surnute keskmine ei ületa kümmet,» selgitas Fischer ja lisas, et tegu on siiski väga väikese langusega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles