Tallinn osaleb Kosmoseagentuuri projektis 50 000 euroga

BNS
Copy
Tallinn osaleb Kosmoseagentuuri projektis 50 000 euroga
Tallinn osaleb Kosmoseagentuuri projektis 50 000 euroga Foto: Mykola Tys/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Tallinna linn osaleb välisabi vahenditega rahastatavas projektis «Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubaatori tegevuse toetamine aastatel 2022-2025» ning projekti Tallinna linna poolseks finantseerimiseks linna eelarvest aastatel 2022-2025 iga-aastaselt kuni 50 000 euro ulatuses. 

Kosmosesüsteemidel ning kosmosetehnoloogiate maapealsetel rakendustel on inimeste igapäevaelus oluline roll. Satelliitside, maa kaugseire, satelliittelevisioon, ilmaennustus, targad turva- ja transpordisüsteemid ning asukohapõhised teenused on valik tähtsamatest kosmoserakendustest, mida kasutavad nii riigiasutused, kohalikud omavalitsused, ettevõtted kui ka üksikisikud.

Eesti saamine Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) täisliikmeks 2015. aastal tekitas tehnoloogiaäris tegutsevate Eesti ettevõtete jaoks juurde uue ärivõimaluse. Seda omakorda toetas 2017. aastal Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubaatori (ESA BIC Eesti) rajamine Tallinnasse ja Tartusse teadusparkide juurde. ESA äriinkubaator on suunatud ettevõtetele, kes tegelevad maapealselt kasutatavate kosmosetehnoloogia rakendustega, inkubatsiooniteenust pakuvad Sihtasutus Tartu Teaduspark ning Sihtasutus Tallinna Teaduspark Tehnopol.

ESA BIC Eesti esimese viie aasta ehk 2017-2021 tegevuseesmärk oli võtta kuni kaks aastat kestvasse äriinkubaatoriprogrammi vastu 20 kosmosetehnoloogia iduettevõtet - kümme Tartusse ning kümme Tallinna. Kaheksa taotlusvooru jooksul on programmiga liitunud 19 kosmosetehnoloogia iduettevõtet, sealhulgas kümme Tallinnas ja üheksa Tartus. Esimesel kolmel Tallinna idufirmal on programm läbitud ning neist on saanud vilistlased, kuid töö nende toetamiseks jätkub. ESA Eesti äriinkubaatoriga seotud ettevõtted on saavutanud edu nii Eestis kui Euroopas. Kolme tegutsemisaasta jooksul on ESA Eesti äriinkubaator Tallinnas loonud 43 töökohta ning tasunud tööjõumaksudena riigile üle 494 tuhande euro. Täiendava rahastusena on Tallinna äriinkubaatori iduettevõtted kaasanud 3,1 miljonit eurot investeeringuid ning nende kumulatiivne müügikäive ületas eelmise aasta lõpus 2 miljonit eurot.

Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubaatorite rahastamismudel on kõigis riikides tingimuslikult sarnane. Kohalik ESA üksus ehk äriinkubaator pakub inkubandile 50 000 eurot ühekordset toetust sealhulgas 50 protsenti kohalikult omavalitsuselt ja 50 protsenti ESA-lt; 50 000 euro ulatuses ligipääsu kapitalile; 80 tundi tasuta tehnilist nõustamist, mida pakuvad kohalikud partnerid.

Ühtlasi toetab ESA lepinguperioodil inkubatsiooniteenuse pakkuja juhtimis- ja turundustegevusi 40 000 euroga aastas. Projekti partnerite vahel sõlmitakse eraldi vastavad lepingud. Nii Tartu kui Tallinna linnalt oodatakse toetust vähemalt kahe inkubandi võtmiseks äriinkubaatorisse aastas, kokku nelja aasta vältel. Inkubatsiooniperiood kestab kuni kaks aastat ettevõtte kohta. Rahaliselt tähendab see Tallinna linnale otsest kulu 50 000 eurot aastas linnaeelarvest.

Projekt kestab 1. jaanuar 2022 kuni 31. detsember 2025.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles