Täpsustused NETSi eelnõule leidsid komisjonis heakskiidu

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Riigikogu istung. Foto on illustratiivne.
Riigikogu istung. Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman / Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjon vaatas üle ning kiitis heaks Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) eelnõu täpsustused ja tegi ettepaneku eelnõu 4. mail täiskogu istungil teisel lugemisel heaks kiita.

«Pean väga oluliseks, et ühiskonnas ei leviks valeinfo ja valehirm. Jutt sellest, et politsei- ja piirivalveamet ning terviseamet saavad mitmeid uusi õigusi, ei vasta tõele,» ütles komisjoni esimees Siret Kotka (Keskerakond).

Kotka märkis, et need õigused on korrakaitseseaduse alusel olnud kogu aeg nii terviseametil kui politseil. «Eelnõu võimaldab PPA-l aidata terviseametit nii vähe kui võimalik ja niipalju kui vaja,» selgitas Siret Kotka, lisades, et EKRE fraktsioon võttis kõik oma muudatusettepanekud tagasi.

Kotka rõhutas, et korrakaitseorganit saab kaasata üksnes epideemiaga seotud häda- või eriolukorras ning selle kaasamise peab otsustama valitsus. «Rahva ja riigi vahel peab olema usalduslik suhe ning sellest oleme seadusloomes ka lähtunud. Meie eesmärk on jätkuvalt see, et iga Eesti kodanik end turvaliselt tunneks,» lausus Kotka.

NETS-i eesmärk on tema sõnul lihtne – anda politseile kui terviseameti abistajale õigus viia COVIDi järelevalve kontrollimise juhtumid iseseisvalt algusest lõpuni läbi. «Kui keegi eirab terviseameti poolt kehtestatud piiranguid, siis saab politsei saab seda ka menetleda,» täpsustab Siret Kotka.

Lisaks vähendatakse uuenenud eelnõus varasema versiooniga võrreldes trahvimäärasid ja paika jäävad praegu kehtivas seaduses olevad määrad nakkushaiguse epideemilise leviku tõkestamise nõuete rikkumise eest. Füüsilist isikut karistatakse seaduses toodud nõuete rikkumisel rahatrahviga kuni 100 trahviühikut (varem 200) ja juriidilist isikut rahatrahviga kuni 13 000 eurot (oli 32 000).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles