Kultuuriobjektide valimine lükkus riigikogu komisjonis edasi

Margus  Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Riigikogu kultuurikomisjon soovib teha valiku ja edastada otsustamiseks eelnõu riikliku tähtsusega kultuuriobjektidest enne jaanipäeva.
Riigikogu kultuurikomisjon soovib teha valiku ja edastada otsustamiseks eelnõu riikliku tähtsusega kultuuriobjektidest enne jaanipäeva. Foto: Madis Veltman

Riigikogu kultuurikomisjon ei valinud teisipäevasel koosolekul riiklikult tähtsaid kultuuriobjekte, mille ehitamist või renoveerimist kultuurkapital võiks toetada.

Hääletus soovitakse komisjonis läbi viia 3. mail, misjärel läheb eelnõu otsustamiseks riigikogulaste lauale.

Päev enne kultuurikomisjoni koosolekut saatsid sotsiaaldemokraadid protesti, milles taunisid kultuuriehitiste kavandatavat salajast valimist. Riigikogu juhatus arutab protesti neljapäeval.

Komisjoni esimees Aadu Must (KE) lükkas jutu salajasest hääletamisest ümber. «See on alati avalik. Protseduur näeb välja selline, et hääletamine käib sedelitega, mis ei tähenda, et see on salajane – igaüks kirjutab pingereas oma eelistused, aga sedelil on nimi peal ja see lisatakse pärast ilusasti klambriga protokolli juurde,» selgitas ta.

Must kinnitas, et vaatamata üksikutele episoodidele on kogu valikuprotsess kulgenud normaalselt ja rahulikult. «Muidugi on ka infomüra ja tundub, et suur infomüra üleüldse on tingitud sellest, et konkurss langeb kohalike valimiste ette. See mõjutab kohe tugevasti. Mis puutub arvamustesse, siis neid on meil tõepoolest nii palju, et võib viia süle ja seljaga,» tähendas kultuurikomisjoni esimees.

Ta lisas, et arvamust avaldavate inimeste motiivid on väga erinevad. «Mõni tahaks saada oma kultuurimaja ära remontida. Mõni leiab, et vana mõisa ei jõua omanik üksi üleval pidada ja mõni ütleb, et tuleb hoolega valida, kas ehitada Ermitaaž või midagi hoopis ilusamat, näiteks Louvre. Mõni on saatnud meile Austraalia ooperiteatri pildi või midagi Kopenhaagenist. Arvamusi on tohutult palju. Kas oleme neid arvestanud või mitte? Ikka oleme arvestanud,» rääkis Aadu Must.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles