Rajakaamerad toovad koolilastele looduse lähemale

Brita-Maria Alas
Copy
Rajakaamerasse jäänud karu.
Rajakaamerasse jäänud karu. Foto: Nurme Kooli Rajakaamera

Koolidel üle Eesti on võimalus panna kodukandi metsa püsti oma rajakaamera ning õppida nii metsloomi tundma ja osaleda üle-eestilises rajakaamerate projektis. Ainuüksi õpikufaktidest ei piisa, et looduse hindamist ja armastust inimeseni viia, usub liikumise MTÜ Aasta Loom eestvedaja Helen Arusoo.

Mitmed kooliklassid üle Eesti on muretsenud metsloomade tundmaõppimiseks oma kodukanti rajakaamera. Nii käiakse metsas loomadele toitu jätmas kas klassijuhatajatunni ajal või isegi pärast koolitunde. Koroonapiirangute ajal on see ülesanne küll siiski rohkem õpetajatele jäänud, sest lapsed mitmekesi koguneda pole saanud, kuid huvilised õpilased jätkavad metsas käimist siiski.

«Praktiliselt kõik koolid alustavad sellest tasemest, et lapsed ütlevad kähriku kohta pesukaru ja mägra kohta skunk,» nentis ta. Ainuüksi õpikuteadmisest Arusoo sõnul ei piisa ja algklasside lapsi on rajakaamerate abil kohaliku metsaeluga märksa lihtsam tuttavaks teha. «Loodusharidus – kas see on õpik faktidega või see, et ma tunnen loodust ja armastan seda korraga? See on rohkem tunnetuse ja tähenduse tajumise tee,» arutles Arusoo.

Nurme kooli rajakaamerasse jäi aprilli algul näiteks edev karu, kes nägi tõsist vaeva nii soolaposti kangutamise kui ka toiduämbriga maadlemisega. Teisel päeval jäi kaamerasse aga rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles