Õpetajate palgad tõusevad peagi (8)

Alexandra Saarniit
Copy
Edumuse inglise keele õpetaja Koigi koolis Kaisa Berg.
Edumuse inglise keele õpetaja Koigi koolis Kaisa Berg. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad kohtusid täna Eesti linnade ja valdade liidu ning haridustöötajate liidu juhtidega, et arutada õpetajate palgatõusu. Riigieelarve strateegias saavutatud esialgsete kokkulepete kohaselt tõuseb õpetajate miinimumpalk 3 protsenti ehk 1354 euroni.

«Oleme kokku leppinud, et üldhariduskoolide õpetajate miinimumpalk kasvab järgmisel aastal vähemalt kolm protsenti,» kinnitas Kersna, tunnistades, et kuigi kasv ei ole piisav, on see koroonakriisi aastal märgiline.  

«Töötan selle nimel, et leida võimalusi õpetajate palka suurendada,» ütles minister, kelle sõnul on õpetajad teinud lõppeval õppeaastal distantsõppe tõttu olulisel määral ületunde. «Üksnes sel kalendriaastal on 14 õppenädalast üheksal pidanud nii Harjumaa kui ka Ida-Virumaa õpilased ja õpetajad olema distantsõppel, ülejäänud Eestis seitsmel nädalal. See on kasvatanud õpetajate töökoormust oluliselt.»

«Hea, et järgmiste aastate riigi eelarvestrateegiasse on õpetajate palgatõus, mis on küll väike, siiski sisse kirjutatud ja loodame, et sügisestel läbirääkimistel jõuame järgmise tasemele, et õpetajate töötasu võrreldes kõrgharidusega spetsialistide keskmisega ei langeks,» ütles haridustöötajate liidu juhatuse esimees Reemo Voltri.

Lisaks palgaläbirääkimistele oli Kersna sõnul juttu ka koolivõrgu korrastamisest, mis võimaldaks õpetajate palkade kiiremat ja suuremat kasvu: «Eesti panustab haridusse kuus protsenti sisemajanduse kogutoodangust, milles me oleme Euroopas esikolmikus. Samal ajal on meie õpetajate palgad Euroopa Liidu ühed kõige madalamad,» nentis minister, selgitades, et see näitab, et haridusse suunatud rahast läheb selgelt liiga vähe kõrgelt kvalifitseeritud õpetajate väärtustamisse.

Valitsus kinnitab riigieelarve strateegia aastateks 2022–2025 tuleval nädalal. Õpetajate palga alammäära kolmeprotsendilise kasvu tulemusel on tuleval aastal õpetajate miinimumpalk vähemalt 1354 eurot ja õpetaja prognoositav keskmine palk 1586 eurot. Selleks on planeeritud lisaraha ligi 12 miljonit eurot. Õpetajate palkadeks on kavandatud 2022. aastal kokku 400 miljonit eurot ning palgaläbirääkimised jätkuvad sügisel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles