Brasiilia president lubab kaose korral sõjaväe tänavatele tuua

Copy
Brasiilia president Jair Bolsonaro.
Brasiilia president Jair Bolsonaro. Foto: Filipe Bispo/imago images/Fotoarena/Scanpix

Brasiilia president Jair Bolsonaro andis mõista, et kui koroonaviiruse vastased karmid piirangud, millele ta vastu seisab, vallandavad riigis kaose, tuleb tänavaile tuua sõjavägi. 

Endine sõjaväelane Bolsonaro kritiseeris teleusutluses taas kohalike omavalitsuste kehtestatud piiranguid koroonaviiruse leviku tõkestamiseks, mis tema sõnul teevad rohkem halba kui head. 

«Lukustuspoliitika ja karantiin on absurdsed. Kui meil tekib probleeme, on mul plaan, kuidas tegutseda. Olen relvajõudude kõrgeim juht,» ütles Bolsonaro. 

Presidendi sõnul soovib ta nii taastada taastada põhiseaduse viienda artikli kehtivuse, mis peab tagama liikumisvabaduse ja usuvabaduse.  Bolsonaro mainis ka, et piirangumeetmed suurendavad riigis nälga. 

Brasiilia terviseeksperdid kutsusid hiljuti presidenti kehtestama üleriiklikke piiranguid. Terviseministeeriumi andmetel on riigis leidnud kinnitust enam kui 386 000 Covid-19 põhjustatud surma. 

Täiel määral vaktsineeritud on vaid 5,8 protsenti elanikkonnast.

Parempopulistliku presidendi kriitikud on juba mõnda aega väljendanud muret, et Bolsonaro ülistab sageli sõjaväevalitsust, mis oli Brasiilias 1964. aasta riigipöörde järel üle 20 aasta võimul. Samuti on ta nimetanud sõjaväelasi paljudesse tsiviilametitesse. 

Mure süvenes, kui Bolsonaro vahetas 30. märtsil korraga välja nii maaväe, mereväe kui ka õhujõudude ülema, olles enne seda pannud ametisse uue kaitseministri. Paljud analüütikud on soovitanud kindralitel ettevaatlikuks jääda, kui nad liiga sügavalt poliitikasse tõmmatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles