Iivi Masso: püüd oma kultuuri ja keelt säilitada pole marurahvuslus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivi Anna Masso
Iivi Anna Masso Foto: Peeter Langovits

Ühiskonnateadlane Iivi Masso ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et eesti keele oskuse nõudmine Eesti elanikelt pole marurahvuslus.

«Vaenulikkus teistsuguste ja mitte rahvusse kuulujate vastu ning rahvuse geneetiline määratlus, et rahvusse peab sündima – mina arvan, et ei pea sündima, võib ka sulanduda – need on marurahvusluse tunnused,» ütles Masso. «Samas kui sa leiad, et Eestis peaks igapäevases asjaajamises eesti keelega enam-vähem hakkama saama, siis seda mina ei pea marurahvusluseks.»

«Normaalset avatud rahvuslust peetakse enesestmõistetavaks, sellest ei räägita, see ei ole praegu läänes ja Euroopas in, aga samas peetakse seda enesestmõistetavaks Rootsis, Soomes, Saksamaal. Kõik rahvused suhtlevad enamusrahvuse keeles ja keegi ei tekita sellest probleemi, samas väiksemate rahvuste puhul kiputakse sellest probleemi tegema,» rääkis ta.

«Oma kultuuri ja keele säilitamine ja selle üle uhke olemine ei ole marurahvuslus Prantusmaal, aga seda kiputakse marurahvusluseks nimetama Eestis,» ütles Masso ja lisas, et tema arvates eesti keele ja kutluuri säilitamise püüded marurahvuslus ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles