Ees võib oodata Balti mulli taastamine (34)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kui inimene loobub Eestisse jõudes koroonatestist, peab ta olema kümme päeva eneseisolatsioonis ning sel juhul teeb järelevalvet terviseamet koos politsei- ja piirivalveametiga.
Kui inimene loobub Eestisse jõudes koroonatestist, peab ta olema kümme päeva eneseisolatsioonis ning sel juhul teeb järelevalvet terviseamet koos politsei- ja piirivalveametiga. Foto: Konstantin Sednev

Tahtes hoida ära olukorda, kus uued viirustüved saaksid Eestis hästi levida, soovivad nii terviseamet kui ka sotsiaalministeerium, et reisisellid peaksid Eestisse naastes kinni isolatsioonikohustusest, millega lõhutakse viiruse võimalikud levikuahelad.

Terviseamet hakkab reisilt saabuvaid inimesi läbi helistama ning neile isolatsiooni­kohustust meelde tuletama.

Tartu Ülikooli viroloogiaprofessori, teadusnõukoja liikme Andres Meritsa sõnul ei saa Brasiilia ja India koroonatüve erinevust Briti ja Lõuna-Aafrika tüvest kahe sõnaga selgitada. Tavatüvest on nii Brasiilia kui ka India tüvi paremini levivad, kuid mitte nii kiirelt ja jõudsalt nagu Briti oma.

Merits selgitas, et kui inimene on juba varem koroonat põdenud, siis peaks kaitse olemas olema nii Briti, Brasiilia kui ka India tüve vastu. «Kuid neid andmeid ei ole eriti palju,» lisas Merits.

Vaktsiini poolest on endiselt kõige keerulisem LAVi viirustüvega, mille vastu ei pruugi läbipõdemine ega ka kaitsepookimine aidata. «Ehkki Brasiilia tüves on päris mitu mutatsiooni, mis on samasugused Lõuna-Aafrika tüvega, siis mulle usaldusväärsete allikate andmetest ei ole Brasiilia tüvi nii raskesti alla surutav kui LAVi oma,» rääkis Merits.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles