Prokurör nõuab Laagna tee kihutajatele 12 aastat vanglat (1)

Indrek Ojamets
, reporter
Copy
Isa Khalilov ja Vjatšeslav Kalašnikov Harju Maakohus 13. aprillil 2021. FOTO: Konstantin Sednev
Isa Khalilov ja Vjatšeslav Kalašnikov Harju Maakohus 13. aprillil 2021. FOTO: Konstantin Sednev Foto: Konstantin Sednev

Teisipäeval jätkus mullu juunis Tallinnas Laagna teel kihutanud ja kaks inimest surnuks sõitnud Isa Khalilovi ja Vjatšeslav Kalašnikovi kohtuprotsess. Kiriminaalmenetlust juhtinud prokurör Diana Helila ütles oma kõnes, et nii Khalilovile kui ka Kalašnikovile tuleks määrata 12-aastane vanglakaristus.

Veel märkis prokurör Helila, et Kalašnikovile tuleks lisakaristuseks määrata mootorsõiduki juhtimisõiguse äravõtmine kolmeks aastaks. Khalilovilt juhiluba ära võtta ei saa, kuna seda tal ei olnudki.

Prokurör selgitas, et kuivõrd õnnetuse põhjustas Khalilov, ei saa mööda vaadata Kalašnikovi rollist liiklusõnnetuses, sest mõlemad ületasid sõidukiirust ligi kolmekordselt liiklustihedal ajal. «Mõlema süüdistatava sõidustiil oli agressiivne ja sõeluv,» märkis prokurör.  

Prokurör ütles, et veenvad ei ole meeste põhjendused, miks nad Laagna teel viibisid – üks põhjendas, et soovib minna autopesulasse, teine oleks soovinud minna Lasnamäel asuvasse Selveri kauplusesse.

Kaitsja rõhub kaasliikleja manöövrile

Khalilovi kaitsja Vladimir Sadekov tõi välja, et Khalilovit ei peaks 12-aastase vangistusega karistama. «Ma ei leia vajadust karistada Khalilovit nii rangelt. Samas palun võtta arvesse tema süü suurust, arvestades Volvo manöövrit,» ütles Sadekov.

Kaitsja sõnul on selles juhtumis väga oluline nüanss just Volvo tehtud manööver. «Küsitavaks jääb, kui ei oleks sõiduk Volvo manööverdanud, kas siis oleks avarii juhtunud. Vastust sellele küsimusele ei ole õnnestunud kohtuliku menetluse käigus saada,» ütles ta. Sadekov lisas, et juhtunus on jäänud välja selgitamata teiste liiklejate seos õnnetuse põhjustamises.

Kalašnikovi kaitsja Dmitri Školjar märkis, et tema ei pea prokuröri pakutud maksimaalset karistust põhjendatuks, kuivõrd Kalašnikov otseselt avariis ei osalenud.

Kaitsja sõnul pole tõestatud, et Khalilov ja Kalašnikov oleks omavahel kokku leppinud kiirendusvõistluse korraldamise. «Tegemist ei olnud kiirendusvõistlusega, mistõttu prokuratuuri hüpotees pole tõenäoline,» ütles ta.

Liiklusõnnetuses kannatanu, kelle ema hukkus, esitas mittevaralise kahju nõude summas 50 000 eurot. Prokurör leidis, et see nõue tuleks täita. Kannatanute esindaja Indrek Sirk leiab, et süüdistatavatel tuleb hüvitada õigusabi kulud. 

Khalilov siiani neid kulusid hüvitanud pole. Kalašnikovi kaitsja Dmitri Školjar märkis põhjenduseks, et süüdistatav ei ole enda süüd tunnistanud. «Loogiline on, et ta ei ole midagi ette võtnud, et hüvitada kannatanu nõudeid,» põhjendas Školjar. 

Mõlemal must minevik liikluses 

Isa Khalilov jäi esimest korda juhiloata sõitmisega vahele 14-aastaselt ja tegemist pole viimase korraga, kui ta ebaseaduslikult autot juhib. «Mobiilivideost nähtub, et Khalilov juhib mootorsõidukit korduvalt ja korduvalt,» märkis prokurör. 

Seejuures ei pea Khalilovi kaitsja Sadekov mobiilivideoid sobivaks tõendusmaterjaliks, kuivõrd neilt pole teada, kes, kuidas ja millal mida tegi. 

Vjatšeslav Kalašnikovil on olnud ka mitmeid liiklusega seotud väärtegusid. «Kalašnikovil on liiklusseaduse nõuete rikkumine muutunud elustiiliks,» ütles prokurör Helila.

Pardakaamera video hukkunutega avariiga lõppenud kihutamisest Laagna teel.

Avarii, mille tõttu suri kaks ja sai viga neli inimest

20. juuni õhtupoolikul kihutasid Kalašnikov ja Khalilov Laagna teel sõidukiirusega kuni 200 kilomeetrit tunnis. Kalašnikovi kannul liikunud Khalilov sõitis enda ees liikunud Volvole tagant otsa.

Volvo paiskus kokkupõrke tagajärjel haljasalale ja BMW paiskus pärast Volvoga kokkupõrget tagant otsa esimesel sõidurajal liikunud Fordile, mida juhtis 39-aastane mees. Ford paiskus omakorda otsa ees sõitnud Toyotale, mida juhtis 28-aastane mees.

BMW ja Ford paiskusid kokkupõrkest tee ääres olevasse bussiootepaviljoni, kus seisis kaks jalakäijat, 61-aastane naine ja 32-aastane naine.

Õnnetuses hukkusid 61-aastane naine ja 39-aastane mees ning viga sai neli inimest, kes viidi haiglasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles