KOMMENTAAR Oodake nüüd selle kultuuribetooniga! (4)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Viimased 12 kuud on näidanud, kui haavatavad on suured majad, kuhu inimesed ei saa enam kokku tulla. Pilt on illustratiivne.
Viimased 12 kuud on näidanud, kui haavatavad on suured majad, kuhu inimesed ei saa enam kokku tulla. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Riigikogu kultuurikomisjon, ärge valige veel välja riiklikult tähtsaid kultuuriobjekte! Ärge otsustage, sest betoon pole see, mida eesti kultuur praegu kõige rohkem vajab.

Riigikogu kultuurikomisjon valis paljude ettepanekute seast välja 11 taotlust, mida tutvustas eilne Postimees. Nende seast tehakse veel enne jaanipäeva lõplik valik ja leitakse üks või kaks riiklikult tähtsat kultuuriehitist, mille rajamist kultuurkapitali kaudu toetada. OIen seisukohal, et seda ei peaks praegu tegema.

«Rahvas vajab vahepeal ka midagi suurt, säravat, mis paneb hinged helisema,» ütles komisjoni esimees Aadu Must eelmise aasta lõpus. Varem oleme selle mehhanismi kaudu saanud Kumu, ERMi ja muusikaakadeemia saali. Aga meil pole õrna aimugi, mida eesti kultuur praegu tegelikult vajab.

Ma väidan, et ei komisjoni liikmed ega kandideerivate objektide eestseisjad ja taganttõukajad ei saa aru, millises maailmas me tulevikus elama hakkame. Mitte keegi ei saa. Viimased 12 kuud on näidanud, kui haavatavad on suured majad, kuhu inimesed ei saa enam kokku tulla. Meil on kuude kaupa kinni olnud teatrid ja kinod, näitused ja muuseumid, isegi raamatukogud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles