Indrek Saar: laste huvihariduse kokkutõmbamine on julm plaan, mis tuleb seisma panna (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Remo Tõnismäe

Postimees kirjutas täna, kuidas riigirahanduse halva väljavaate tõttu pidid kõik ministeeriumid leidma kärpekohti ning haridusministeerium otsustas ühe meetmena vähendada omavalitsustele jagatavat huvitegevuse toetust poole võrra. Sotsiaaldemokraadid protesteerivad selle plaani vastu.

Kinnitamist ootava riigieelarve strateegia järgi kukub huvihariduse ja -tegevuse toetus uuel aastal 14,25 miljonilt eurolt 7,25 miljonile eurole, mis oleks laste ja noorte suhtes julm ja ennekuulmatu, ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar.

«Näib, et Reformierakond ei kohku tagasi viimast laste arvelt ellu oma aegunud kärpimismantrale tuginevat eelarvepoliitikat. Kutsume valitsust eesotsas Reformierakonda kuuluvate pea- ja haridusministriga sellest inetust plaanist loobuma - kokkuhoid ei saa lastest tähtsam olla. Teretulnud oleks ka see, kui Jürgen Ligi lõpetaks oma küünilise, elukauge ja solvava jutu sellest, kuidas omavalitsused elavad praegu või sees,» märkis Saar.

Sotsiaaldemokraatide poolt 2017. aastal käivitatud toetusmeede oli Saare sõnul väga tugeva regionaalpoliitilise mõõtmega, mis oli suunatud sellele, et ükski laps ei jääks huvitegevusest kõrvale.

«Enamik omavalitsusi ei suuda oma rahakotist seda kärbet katta, mis tähendab, et ees seisab huviringide ridamisi sulgemine ning juhendajate ja treenerite tööta jäämine.»

Saare hinnangul on see viimased neli õppeaastat hästi toiminud ja aidanud huviringi või trenni lapsi, kes poleks muidu sinna kas rahapuudusel, pikkade vahemaade või juhendaja puudumise tõttu jõudnud. 

«Samuti on see meede tasakaalustanud niigi suurt piirkondlikku ebavõrdsust, mis nüüd ähvardab taas suureneda. Enamik omavalitsusi ei suuda oma rahakotist seda kärbet katta, mis tähendab, et ees seisab huviringide ridamisi sulgemine ning juhendajate ja treenerite tööta jäämine,» selgitas Saar. «Alatu ja ebaõiglane on valitsuse plaan ka tervisekriisi ajal.»

Saar selgitas, et suur osa lapsi kannatab juba praegu depressiooni ja muude vaimsete häirete all ning seetõttu mõnes huviringis käimine, seal oma annete arendamine ja kaaslastega suhtlemine on praegu ja lähiaastatel neile eluliselt oluline.

Näiteks Hiiumaa valla, mis tänavu saab riigilt laste huvihariduse tarbeks 195 000 eurot, tahab valitsus uuel aastal ilma jätta ligi 100 000 eurost.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles