ÜHE TEOSE LUGU Kunstiajaloo tasakaalukas popstaar

, Kadrioru kunstimuuseumi kuraator
Copy
Angelika Kauffmann, «Ilu, juhitud Mõistlikkusest, pärjatud ­Täiuslikkusega», u 1780. Üks osa maalipaarist.
Angelika Kauffmann, «Ilu, juhitud Mõistlikkusest, pärjatud ­Täiuslikkusega», u 1780. Üks osa maalipaarist. Foto: Stanislav Stepaško

Kes on isik, kelle kohta saaks täna öelda, et kogu maailm on tema järele hull? Mõni popstaar? Kuningliku perekonna liige? IT-geenius? Influencer? Kunstnik Angelika Kauffmann teenis välja just sellise hüüdlause: the whole world is angelicamad (kogu maailm on Angelika-hull) 18. sajandi viimasel veerandil, kui tema kunstiteosed olid hinnatud ja nõutud üle terve Euroopa ja Ameerikaski ning nende reproduktsioonid kaunistasid kohviserviise, daamide lehvikuid ja siidkangaid.

Kadrioru kunstimuuseumis eksponeeritud maalipaaril «Ilu, juhitud Mõistlikkusest, tõrjub meelepahaga Meeletuse ahvatlusi» ja «Ilu, juhitud Mõistlikkusest, pärjatud Täiuslikkusega» avalduvad ilmekalt ajastu ideaalid ja Kauffmanni loomingu iseloom: antiigiainelisus ja allegoorilisus, tundelised tegelased ja moraalselt ülevad süžeed.

Maalidelt leiame valges kleidis tundelise ilmega tütarlapse (Ilu), keda suunab ja juhendab elegantne daam (Mõistlikkus). Maalid kujutavad Ilu vooruslikku valikut: Mõistlikkusest juhitud Ilu saab pärjatud Täiuslikkuse poolt. Teoste pealkirjad pärinevad autorilt endalt ja aitavad tõlgendada tihtipeale keerukat allegooriate süsteemi. Teoste atmosfäär on idülliline, vaataja tõmmatakse antiigihõngulisse romantiseeritud maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles