AJA AUK Spordimehest sirgub spordinaine (1)

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Tamara Press Rooma olümpiamängudel 1960
Tamara Press Rooma olümpiamängudel 1960 Foto: commons.wikimedia.org

Sel nädalal saabus kurb uudis, et meie hulgast on lahkunud Tamara Press, legendaarne Nõukogude kuuli- ja kettaheitja, kolmekordne olümpiavõitja Rooma ja Tokyo olümpiamängudelt. Tema õde Irina Press, kes korjas olümpiakuldasid samadelt suurvõistlustelt, ainult 80 meetri tõkkejooksus ja viievõistluses, suri aastal 2004. Harkovis sündinud juuditüdrukud Pressid olid silmapaistvalt maskuliinse olemisega, mistõttu hakkasid tekkima kahtlused nende soos – et kas nad ikka peaksid naiste konkurentsis võistlema.

Vaata artiklist videoid Tamara ja Irina Pressi sooritustest ning tänapäeva spordi sooküsimuse ühest võtmefiguurist Caaster Semenyast.

Mõned oletasid, et äkki on tegemist hoopis meestega või on nad saanud mingisugust hormoonravi. Välismaises pressis (sõnamäng pole ettekavatsetud) levis nende kohta mõnitav hüüdnimi «vennad Pressid». Kui aastal 1966 viidi paljuski just Pressidega seoses Euroopa meistrivõistlustel esimest korda sisse sooline verifitseerimine, nad enam starti ei ilmunud. Väitsid, et peavad hoolitsema oma haige ema eest, kuid kahtlejate suid see ei sulgenud. Pärast karjääri lõppu sai Irinast Nõukogude riigi kõrge spordiametnik ja Tamarast pedagoog.

Loe artiklist lähemalt, kelle puhul veel on läbi aja räägitud sooküsimusest naiste spordis ning milliste riikide sportlased äratasid kahtlust. 

Räägime loos ka esimesest sooküsimuse juhtumist olümpiamängudel ning milline poliitiline jõud oli väidetavalt selle taga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles