Eesti plaanib ohtlike ainete laevalt laevale pumpamise oma sisemerel keelata

Brita-Maria Alas
Copy
Keskkonnainspektsiooni inspektorid kontrollisid Paldiski ankrualal STS ümberlaadimise operatsiooni. 

Foto on illustreeriv
Keskkonnainspektsiooni inspektorid kontrollisid Paldiski ankrualal STS ümberlaadimise operatsiooni. Foto on illustreeriv Foto: Madis Veltman / Postimees

​Valitsuskabinet arutas neljapäeval ohtlike ainete merel laevalt laevale pumpamise (ship to ship ehk STS) korra muutmise võimalusi ning otsustas, et selline tegevus tuleb Eesti sisemerel tulevikus keelata.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder selgitas, et valitsus vaagis Eestis ettevõtjate ning ka laiema avalikkuse kriitika alla sattunud STS-tegevuse tuleviku puhul mitut varianti. Kõne all olid võimalused lubada ohtlike ainete nagu näiteks nafta laevalt laevale pumpamist ainult mõnel üksikul kindlaksmääratud ankrualal.

«Valitsus leidis, et STS-operatsioonid sisemerel tuleb tulevikus täiesti keelata ning lubada neid ainult sadamates,» teatas minister. «Ohtlike ainete laevalt laevale pumpamiseks peavad sadamad oma võimekust suurendama. Vedelgaase (LNG/LPG) ei saa meie sadamates praegu ka laevalt terminali pumbata, mistõttu tehtigi nende Eestisse tarnimiseks seni STS-operatsioone,» selgitas Mölder. 

STS-tegevus võib keelu jõustudes suunduda siiski väljapoole sisemerd, sest territoriaalmeres ja majandusvööndis ei ole Eestil võimalik seda keelata. Ministri sõnul on igal juhul vaja üle vaadata ka Eesti reostustõrjevalmidus.

Valitsuskabinet tegi keskkonnaministeeriumile ülesandeks vaadata koos rahandusministeeriumi, siseministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga läbi Eesti sisemerel laevadele kohalduvate keskkonnatasude süsteem.

Tänavu jaanuaris kirjutas Postimees, et Eesti lubas looduskaitsealal ohtlikku äri ajada, ning Pakri hoiualal pumbati laevalt laevale hiidkoguses naftasaadusi. Toona nimetas keskkonnaminister toimunut illegaalseks. 

Mölder pakkus valitsusele välja ohtlike ja kahjulike ainete laevalt laevale laadimise korra muutmise, et välistada ümberlaadimisest tuleneda võiv keskkonnaoht hoiualadel. Selle lahendusega oleks edaspidi ohtlike ja kahjulike ainete laevalt laevale laadimine lubatud ainult ühel ankrualal 19-st, kus need varem lubatud olid.

Linna ettepanek pani rattad käima

Valitsuse neljapäevane otsus lähtus lisaks kogukonna seisukohtadest ka omavalitsuste ja Tallinna linnapea pöördumistest. Tallinna linnavalitsus tegi veel nädal tagasi keskkonnaministeeriumile ettepaneku pumpamise lõpetamiseks. 

Linnapea Mihhail Kõlvart palus ministeeriumilt selgitusi STS-pumpamise kohta Eesti vetes ja avaldas mure selle mõjude kohta. «Naftasaaduste STS laadimised mistahes Eesti rannapiirkonnas, antud juhul ka Tallinna lahes Kakumäe poolsaare ja Naissaare vahelisel merealal, ei ole Tallinna linna seisukohalt mingilgi moel põhjendatav,» leidis Kõlvart ja lisas, et reostuse korral võib kogu linna rannajoonele, merekeskkonnale ja elusloodusele tekkida korvamatu kahju. 

«Arvestades STS-i keskkonnalaseid riske, õiguslikku segadust, ettevõtjatele kaasnevat olulist majanduslikku kahju, teeb Tallinna linnavalitsus ettepaneku peatada ja edaspidiselt keelata Eesti sisemerel ohtlike ainete laevalt laevale lastimine,» teatas Kõlvart nädalataguses pöördumises ministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles