Estonia juurdeehitis saab pingete maandamiseks puhveraja (2)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Rahvusooper Estonia juurdeehitise mahueskiis.
Rahvusooper Estonia juurdeehitise mahueskiis. Foto: Rahvusooper Estonia

Lisaks kahele suurfavoriidile otsustas riigikogu kultuurikomisjon teha täiskogule ettepaneku nimetada kultuurkapitali rahast toetatavateks riiklikult tähtsateks kultuuriehitisteks ka kaks regionaalsemat projekti. Just see asjaolu tõi komisjonile üldsuse suurima heakskiidu.

Riigikogu otsustas riiklikult tähtsaid kultuuriehitisi nimetada ja neile rahastuse määrata esimest korda pärast 1996. aastat, kui rahvasaadikute poolehoiu pälvisid Kumu, Eesti Rahva Muuseum ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia.

Seekord valis kultuurikomisjon kaheaastase arutelu tulemusel välja neli objekti: Tartu südalinna kultuurikeskus ehk Süku, Narva Kreenholmi kultuurikvartal Manufaktuur, Arvo Pärdi nimeline muusikamaja ning rahvus­ooper Estonia praeguse hoone juurdeehitis.

Kunstiteadlase Karin Pauluse arvates oli komisjoni otsus prognoositav. «Võis ju arvata, et sõelale jäävad kindlasti Süku ja Estonia teatri juurdeehitis. Projektide seas oli ka väga tugev Narva ning valimis oli väga kaugele jõutud tegelikult Rakvere kontserdimajaga, kus on olemas selge arhitektuur, nägemus.»

Ehitised nopiti välja just eelmainitud järjestuses, mis määrab korraga kahte projekti toetada saava kultuurkapitali rahastuse järjekorra.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles