JUUBEL Mart Kangur: Filosoofia võib olla väga naljakas

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Luuletaja, tõlkija ja filosoof Mart Kangur.
Luuletaja, tõlkija ja filosoof Mart Kangur. Foto: Raul Mee

Täna saab 50-aastaseks eesti luuletaja, tõlkija ja mõtleja Mart Kangur. Tegemist on erakordse inimesega, kes on enda suhtes äärmiselt nõudlik ja samas mõjutanud pea kõiki neid, kes praegu eesti kaasaeges luules ja filosoofias teisi mõjutavad. Hiljuti valmis tema neljas luulekogu «Armkude».

Kanguri meelisteemaks nii luules kui ka filosoofias ongi sõnad – keele materiaalne pool ning tihti ka selle teatav eneseleviitavus. Keel on korraga eneseküllane, ent mitte kunagi enesesamane. Kangur on oma tõlketöös vahendanud ülima nüansitajuga eesti keelde ka selliseid raamatuid nagu Jacques Derrida «Surma and» ja Gilles Deleuze ning Felix Guattari legendaarne koostöö «Anti-Oidipus».

Mart Kangur on (lisaks Eik Hermannile ja Jaak Rannale) ka üks kultusraamatu «Jaak Rand ja teisi jutte» autor ning 2018 aastal sai ta ka Eesti riikliku kultuuripreemia. Vaatamata kõigele sellele ta ise välisest saavutustest ja ümmargustest tähtpäevadest eriti ei hooli ning tunnistas mulle, et parema meelega sel puhul juttu ei ajaks. Kuid 50 aastaseks ei saada ju iga päev. Kuna tunneme, otsustasime sinatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles