FOTOD President Kaljulaid kohtus Varssavis oma Poola kolleegiga (1)

Copy

President Kersti Kaljulaid kohtus täna Varssavis Poola presidendi Andrzej Dudaga, kellega arutas piirkonna julgeolekuolukorda, aga rääkis pikemalt ka energiajulgeolekust ja majanduskoostööst.

«Eesti ja Poola on mõlemad oma idapartnerite tugevad toetajad, kes kasutavad iga võimalust nende julgeolekuprobleemide tõstatamiseks, aga kutsuvad neid üles ka oma riike reformima. Igal rahval on õigus valida ise demokraatlike vahenditega oma tee, aga kahjuks näeme siin lähedal Valgevenes repressioonide jätkumist,» rõhutas riigipea. Samuti vajab tema sõnul piirkonna julgeolekuolukord hoolikat tähelepanu hoolimata Venemaa teatest oma vägede tagasitõmbamisest Ukraina piirilt.

Kohtumisel räägiti ka kahe riigi majanduskoostööst. Poola on Eesti suurim Kesk-Euroopa kaubanduspartner ja Eesti ettevõtete jaoks järjest olulisem turg. Arvestades Covid-19 mõjusid, on mõlema riigi jaoks järgmistel aastatel olulisel kohal majanduse taastumine, rohe- ja digipööre.

«Näeme Poolaga koostöövõimalusi uute tehnoloogiate vallas. Oleme Euroopa tasandil kokku leppinud, et igal kodanikul on õigus digitaalsele ID-le ja kutsun siin Poolat üles muutma oma elektroonilist ID-d Euroopa Liidu e-identimissüsteemiga ühilduvaks. Ja samuti võtma sarnaselt Soomele, Islandile ja Ukrainale kasutusele meie x-tee,» ütles Eesti riigipea.

Eraldi rääkisid Poola ja Eesti riigipead rohepöördest. «Seisame siin Poolaga kõrvuti – teil on kivisüsi ja meil on põlevkivi. Üks on must ja teine on pruun, aga saastavad on mõlemad. Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastu kasutamisel peame suutma tagada rohelisemale energiale ülemineku, aga tegeleda tuleb ka sotsiaalsete kõrvalefektidega,» rõhutas president Kaljulaid. Ka siin on Eesti huvi majanduskoostööd süvendada, sest Poola suurem turg on meie ettevõtjatele hea võimalus oma tegevuste võimendamiseks.

Eesti ja Poola panustavad mõlemad aktiivselt ka Kolme mere tegevusse ja sellest välja kasvanud investeerimisfondist, mille toel saavad ettevõtjad kasvatada eksporti ja äri Ida- ja Kesk-Euroopa riikides, on esimesed investeeringud tehtud just Poola ja Eestisse.

President on homseni Poolas ametlikul visiidil ning visiit leiab aset olulisel ja sümboolsel ajal, sest täna täpselt sada aastat tagasi akrediteeritit Varssavis esimene Eesti diplomaat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles