KEVADNÄITUSE ARVUSTUS Igakevadine kunstivälja inventuur

Copy
«Kevadnäitus 2021» Tallinna Kunstihoones. Näitusevaade.
«Kevadnäitus 2021» Tallinna Kunstihoones. Näitusevaade. Foto: Paul Kuimet

Nüüd siis lisandus meie sekka omajagu värsket kultuuri. Peale järjekordset kohustuslikku pausi said ennast avalikkusele taasavada kohalikud näitusemajad. Nende pingsast ootuskibelusest annab märku juba see, et pea kõik muidu kolmapäevast pühapäevani töötavad asutused avasid oma uksed juba esmaspäeval ning jäävad mõneks ajaks avatuks iga päev, teiste seas ka Tallinna Kunstihoone.

Alates üleeilsest ehk 3. maist on seal nüüd publikule avatud, kuid tegelikult juba mõnda aega valmis olnud igakevadine Eesti Kunstnike Liidu ülevaatenäitus, mis käesoleval aastal, naasnuna oma juurte juurde, kannab tabavat pealkirja «Kevadnäitus 2021».

Tegelikult ei ole see otsekohesus nii lihtne. «Kevadnäitus 2021» koosneb ikkagi kolmest näitusest, millest kaks nimetavad ennast satelliitideks. Kunstihoone põhiruume hõivava üldväljapaneku pealkiri on vist ikkagi ka «Kevadnäitus 2021», kuid teised kaks, mille on koostanud kunstihoone majakuraatorid ning mida näeb kunstihoone galeriis ja linnagaleriis, kannavad vastavalt pealkirja «Pealaest jalatallani» ja «Väljas/Sees».

Neil väiksemahulistel kuraatorinäitustel on muidugi kummalgi omaenda teemapüstitus ning selle järgi on valitud teosed. Üldväljapanek läheneb asjale üldisemalt, kuid eks iga valik ole möödapääsmatult nii oma valija kui ka valimi nägu. Kuna näitus on väga kirju (osales 55 kunstnikku), siis kellegi konkreetse teoseid eraldi välja tuua oleks keeruline. Pigem saab vaadata suuremat pilti ja tuua näituse põhjal välja teatavaid trende.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles