VIDEO ⟩ Üle 400 kilo meelemürki: Harjumaa kaubalaost tabati rekordiline kokaiinilaadung (6)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Kokaiin. Pilt on illustratiivne.
Kokaiin. Pilt on illustratiivne. Foto: SWNS.com/SWNS.com/Scanpix

Eelmisel sügisel leiti ühte Harjumaa kaubalattu saabunud saadetisest rekordiline, üle 400 kilo kaalunud kokaiinilaadung.

Keskkriminaalpolitsei teatel avastati 2020. aasta sügisel ühest Harjumaa kaubalaost saadetise seest spordikotid, mis seal olema ei pidanud. «Suurtes spordikottides oli kokku 410 kilesse pakendatud briketti kahtlase ainega. Kiirtestiga tehti kohepeal kindlaks, et tegemist võib olla kokaiiniga ning hilisemate ekspertiisidega tuvastati, et seal oli kokku 411 kilo enam kui 90% puhtusega ainet,» teatas KKP sotsiaalmeedias.

Teadaandes märgitakse, et viimastel aastatel on tänaval müüdava kokaiini puhtusaste jäänud 60-70% juurde, kuid niivõrd kõrge ainesisaldus tähendab, et narkootikum ei olnud lahjendatud ning see läbis üksikute inimeste käsi – lühidalt öeldes, jõudis siia Lõuna-Ameerikast otse tootjalt.

«Enam kui kümme aastat tagasi avastas Maksu- ja Tolliamet Eestis ligi 50 kilo kokaiini, mis oli seni suurim avastatud kogus. Seega on antud juhul tegemist väga suure kogusega,» märgib keskkriminaalpolitsei.

Kokaiiin polnud Eestisse mõeldud

Praeguse uurimisversiooni kohaselt jäi aine kurjategijatel Hollandi sadamas välja võtmata ning Eestisse see tegelikult mõeldud ei olnud. «Kindlasti ei olnud aine siinsele turule mõeldud, sellisele kogusele ei ole Eestis tarbijaid. Menetluse käigus selgitasime välja, et samade markeeringutega ainet on leitud ka teistes Euroopa riikides ja Lõuna-Ameerikas. Hetkel teemegi koostööd rahvusvaheliste partneritega, vahetame infot ja peamine eesmärk on välja selgitada, kes selle aine taga võivad olla. Ekspertiisi käigus otsisime pakkidelt ka DNA-d , võimalikke sõrmejälgi. Neid andmeid partnerite omadega kõrvutades on suurem tõenäosus kurjategijad tuvastada,» rääkis organiseeritud kuritegude büroo juht Ago Leis.

Kokaiini valmistamine ja müük on maailmas tõusuteel ning viimased Europoli ja EMCDDA analüüsid viitavad, et aina enam jõuab seda ka Euroopasse. «Organiseeritud kuritegevuse grupid saadavad ainet Lõuna-Ameerikast Euroopasse seadusliku kauba sisse peidetuna. Sellised saadetised läbivad üldiselt ka suuremaid sadamaid Lääne-Euroopas, kus reeglina grupeeringud ebaseadusliku kauba saadetiste seest välja võtavad,» märgib KKP.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles