Ants Laaneots: kaitsekulusid tahab kärpida viies kolonn (58)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Erukindral Ants Laaneotsa sõnul on EKRE end täielikult eraldanud teistest riigikogu erakondadest ja tegeleb kahtlaste asjadega.
Erukindral Ants Laaneotsa sõnul on EKRE end täielikult eraldanud teistest riigikogu erakondadest ja tegeleb kahtlaste asjadega. Foto: Madis Veltman

Valitsuskoalitsiooni plaan pidurdada riigikaitse kulude kasvu tuli ootamatult mitte ainult kaitsejõududele, vaid ka koalitsioonipoliitikutele endile. Valitsuses kinnitatud riigieelarve strateegias (RES) nähakse ette selle 60,4 miljoni euro suurust vähendamist, millest peaaegu veerand, 14,3 miljonit eurot võetakse maha kaitseministeeriumi eelarvest.

Loe intervjuud erukindral Ants Laaneotsaga antud teemal.

Kindralleitnant Martin Herem on öelnud Postimehele, et varem planeeritu tuleb nüüd ümber teha või otsida kokkuhoiu kohti mujalt.

Kaitsejõudude juht ehk allubki vastuvaidlematult poliitilisel tasandil tehtud otsustele, kuid seda ei pruugi teha riigikogu liige, kes on ka aastaid juhtinud Eesti kaitsejõudude. Reformierakonna fraktsiooni liige, erukindral Ants Laaneots kinnitas Postimehele, et kaitsekulutuste vähendamise taustal on kultuuriehitiste nimel võitlemine talle arusaamatu.

Kuidas kommenteerite kaitsekulutuste kärpeid riigieelarve strateegias?

Kui endine sõjaväelane ja kaitseväe juhataja vaatan seda muidugi negatiivselt. Me leppisime ju kokku, et kui sellel aastal on kaitse-eelarve 645,5 miljonit eurot, siis meie koalitsiooni otsus oli algselt, et järgmise aasta kaitse-eelarve peab olema üle 700 miljoni euro. Nüüd käivad mingid mängud, koalitsioon on kõva surve all. Meie tsiviilne pool võitleb igasuguste suurte ehitiste eest, millel ei ole puutumust riigikaitse ega julgeolekuga. Sellest ma praegu aru ei saa, miks on vaja Tallinnas ja mujal just nüüd selliseid suuri objekte ehitada.

Loe pikemat intervjuud Ants Laaneotsaga, kus ta annab hinnangu ka EKRE tegevusele ning lugeja saab teada, milline on erukindrali arvates idanaabri roll kaitsekulude kärpimises. 

Kommentaarid (58)
Copy
Tagasi üles