Kohus saatis kuritegelikus ilmas tuntud Robert Pohlaku taas vangi

BNS
Copy
Robert Pohlak.
Robert Pohlak. Foto: Politsei

Tartu maakohus mõistis teisipäeval Eesti kuritegelikus ilmas tuntud Robert Pohlaku väljapressimise eest vangi.

Kohus tunnistas 57-aastase Robert Pohlaku süüdi ähvardamises, omastamises ja väljapressimises ning karistas teda koos varasema kandmata karistuse liitmisega kokku kuue aasta ja 12 päeva pikkuse vangistusega.

Kohtu all oli ka Robert Pohlaku naine, 35-aastane Anneli Pohlak, kellele kohus mõistis väljapressimise eest lõplikuks karistuseks tingimisi nelja aasta ja ühe päeva pikkuse vangistuse nelja aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas Robert Pohlakut kahes väljapressimises, millest esimese puhul nõudis ta mullu aprillis 63-aastaselt mehelt vara, mille nõudmiseks tal alus puudus ning teisel juhul andis Anneli Pohlakule juhtnöörid nõuda 33-aastaselt mehelt vägivalla ähvardusel 15 000 eurot, mida tuli tasuda regulaarsete maksetena.

Süüdistuse järgi oli Pohlaku nõude ettekääne see, et mehe käitumine oli sundinud tagaotsitavat Robert Pohlakut end põhjalikumalt varjama ning seeläbi olevat tal nurjunud tema väidetav äritehing. Sama meest oli Robert Pohlak juba varem korduvalt ähvardanud kehavigastuste tekitamisega, milles talle samuti süüdistus esitati. Veel süüdistati Robert Pohlakut talle usaldatud vara omastamises, mis seisnes selles, et ta nõudis ühe lepingu poole huvides teiselt osapoolelt sisse võlasumma, kuid jättis raha endale.

Prokuratuur süüdistas Anneli Pohlakut grupiviisilises väljapressimises, mis seisnes selles, et ta edastas kannatanule Robert Pohlaku ähvarduse ja rahalise nõudmise. Rahasummad, mida kannatanu iganädalaselt tema kätte maksis, edastas ta valdavalt Robert Pohlakule tema tagaotsimise või vanglas viibimise ajal elamiskuludeks.

Politsei tabas tagaotsitava Robert Pohlaku 12. jaanuaril Viljandi-Tallinna maanteel. Mees peeti kinni Tartu maakohtu vahistamismääruse alusel, mis oli tehtud mullu septembris seoses asjaoluga, et ta hoidis varasema kohtuotsusega määratud karistusest kõrvale ega ilmunud kriminaalhooldaja juurde.

2017. aasta aprillis vabastas Viru maakohus Pohlaku enne tähtaega vanglast, kus ta kandis alates 2010. aasta 28. märtsist kaheksa aasta, kolme kuu ja kolme päeva pikkust vanglakaristust. Tema karistusaeg oleks pidanud lõppema 2018. aasta 1. juulil.

Koos Pohlakuga olid viimati kohtu all veel Kalle Pohlak ja Urmas Muni, kes said kuritegude eest leebemad karistused.

Lõuna ringkonnaprokruatuuri süüdistuse järgi nõudsid Robert Pohlak ja Muni ühelt 33-aastaselt mehelt ähvarduste ja vägivallaga väidetavate võlgade katteks üle 600 000 krooni. Süüdistuse järgi liitus vägivallatsejatega ühel korral ka Kalle Pohlak.

Süüdistuse kohaselt kasutasid kurjategijad kannatanu suhtes ka seksuaalalandusi ja sundi, mistõttu nad said uurimise lõppedes süüdistuse vägistamiskatses, kuid kohus mõistis nad selles süüdistuses õigeks.

Lisaks süüdistati Robert Pohlakut avaliku korra raskes rikkumises, kuna ta tungis 2010. aasta märtsis Jõgevamaal baari lähedal kallale ühele mehele, samuti süüdistati teda ühe töökaaslase vägivallaga ähvardamises.

Enne seda kandis Robert Pohlak pikka vanglakaristust terve hulga kuritegude eest, millest kõmulisim oli 1993. aasta 26. augustil Tallinnas Vabaduse väljakul toimunud plahvatuse korraldamises.

Toona üritas niinimetatud Linnuvabriku grupeering kaugteel juhitava pommiga tappa Permi kuritegeliku grupeeringu liidreid, kes pääsesid plahvatusest aga eluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles