Internetikelmid petsid kolmelt ohvrilt välja üle 10 000 euro

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Urmas Luik

Internetikelmid petsid kolmelt Harjumaa elanikult välja kokku üle 10 000 euro, samas õnnetus ühel inimesel tühistada 10 000 euro suurune ülekanne.

Põhja prefektuuri teatel helistati 36-aastasele naisele Swedbanki telefoninumbrilt ning esitleti end finantskontrolli töötajana. Naisele öeldi, et tema kontolt on tehtud kahtlane ülekanne ja küsiti, kas naine tegi selle ise. Teataja kinnitas helistajale, et ei teinud ning seejärel öeldi talle, et makse tühistamiseks on vaja Smart-ID ligipääsu, mille naine helistajale ka võimaldas.

Kohe pärast kõne lõppu helistas naisele tõeline pangatöötaja, tänu kellele sai ta teada, et tema kontolt on üle kantud 3000 eurot ja veel 10 000 on broneeritud. Kui selgus, et tegemist on kelmusega, õnnestus broneeritud ülekanne tühistada, kuid 3000 eurost jäi ohver siiski ilma.

Tausta uurimine aitas ära hoida suurema kahju 

Teisel juhul helistati 30-aastasele naisele, kõneleja tutvustas end Swedbanki turvaosakonna töötajana ja väitis, et keegi üritab varastada tema kontolt raha. Kelm palus naiselt Smart-ID kinnitust, et väidetavalt panna tema kontole kaheastmeline autentimissüsteem. Naise kontolt kadus kelmide käe läbi 7400 eurot.

Kolmandal juhul nägi 52-aastane naine internetis artiklit investeerimisvõimalusest. Süvenemata sisusse, vajutas ta lingile, kus tal paluti sisestada telefoninumber ja e-aadress. Seejärel sai naine kõne ning teda juhendati tegema kaardimakset summas 250 eurot maksevahendusfirma Sipay kaudu. Ülekanne kajastus platvormil Energy Markets.

Seejärel võttis pettuse ohvriga ühendust vene keelt kõnelev naine, kes sai programmi AnyDesk kaudu kaugjuurdepääsu naise arvutile ning näitas talle aktsiaturgude graafikuid. Kui naine hakkas internetist veebilehe kohta rohkem infot otsima, sai ta aru, et tegu on kelmidega.

Kelmidele makstud 250 eurot naine tagasi ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles