MITME TEOSE LUGU Baltisaksa kultuurimälu lehvib kogu oma rikkuses

, Kumu direktor
Copy
Ruumiinstallatsioon «Puri»
Neeme Külm, Tõnis Saadoja. 2021
Ruumiinstallatsioon «Puri» Neeme Külm, Tõnis Saadoja. 2021 Foto: Hedi Jaansoo

Kumu kunstimuuseumi uue püsiekspositsiooni «Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945» üks kõige efektsemaid teoseid on Neeme Külma ja Tõnis Saadoja installatsioon «Puri».

Oma ruumiliste «sekkumiste» poolest tuntud kunstnik Neeme Külm lõi Kumu teravnurksesse otsaruumi seitsme meetri kõrguse seina, mis meenutab oma kummis kujult hiiglaslikku purje. Tõnis Saadoja kujundas sellele baltisaksa portree­maalide ekspositsiooni, valides ligi sajast võimalikust maalist välja 52 tööd.

Sarnaselt kunagiste mõisagaleriidega on ka sellel seinal nii kunstiliselt väga häid kui ka pigem ajalooväärtusega töid, nii edevaid kuldraame kui ka lihtsas vormistuses pilte. Tihedalt portreeseinalt vaatab vastu baltisaksa kultuurimälu kogu oma rikkuses: Vene tsaarid ja keisrikoja tähtsad ametnikud, sõjaväelased, parunid ja literaadid, biidermeieriajastu tütarlapsed ja tanudes vanapreilid, perekonnaportreed, lapsed ja koerad. Baltisaksa kultuuri omaaegset rikkust, hilisemat hääbumist ajalooareenil ning tänast minevikunostalgiat võimendavad nii installatsiooni purjemotiiv kui ka ajaloolise mustriga tapeet portreede taustal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles