Kallas vaktsiinipassist: oluline on ühtne norm (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Peaminister Kaja Kallase sõnul olid Portugalis Portos toimunud ELi riigipeade ja valitsusjuhtide mitteametliku kohtumise põhifookuses vaktsineerimisega seotud küsimused, sealhulgas vaktsiinipatentide ja intellektuaalse omandi õigused ning üleeuroopalise vaktsineerimistõendi kasutuselevõtt.  foto: Tiago Petinga / EPA / Scanpix
Peaminister Kaja Kallase sõnul olid Portugalis Portos toimunud ELi riigipeade ja valitsusjuhtide mitteametliku kohtumise põhifookuses vaktsineerimisega seotud küsimused, sealhulgas vaktsiinipatentide ja intellektuaalse omandi õigused ning üleeuroopalise vaktsineerimistõendi kasutuselevõtt. foto: Tiago Petinga / EPA / Scanpix Foto: Tiago Petinga/EPA/Scanpix Baltics

Reedel ja laupäeval toimunud Euroopa Liidu liidrite mitteametlikul ülemkogul, kus osales peaminister Kaja Kallas, keerles suur osa juttu ümber vaktsiinitõendi. Räägiti sellest, mis õigused on dokumendi omanikul. Näiteks kas vaktsiinipass on tingimus, et inimene võib minna peole või vastupidi – ilma passita peole ei saa.

Seni oli Kallas ELi riigipeade ja valitsusjuhtidega suhelnud vaid virtuaalselt, sel nädalavahetusel aga kohtus nendega näost näkku.

Reedel lõppesid arutelud Portugalis kell üks öösel, Eesti aja järgi kell kolm. «Põhiline aur läks kahele teemale: Venemaa ja vaktsineerimine,» ütles Kallas.

Eestil on vaktsineerimispass olemas, teistel Euroopa Liidu liikmesriikidel on see valmimisjärgus, kuid otsust selle kohta, mis selle sertifikaadiga täpselt edasi teha, veel pole. Milline peaks olema Euroopa Liidu roll selles?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles