Tallinnas tahtis mees korraldada alternatiivse 9. mai rongkäigu (3)

Postimees
Copy
Surematu polgu autorongkäik Rocca al Mare parklas.
Surematu polgu autorongkäik Rocca al Mare parklas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rus.Postimehe toimetusele teatas lugeja, et 9. mai rongkäigu üks organiseerijatest peeti kinni, politsei kinnitusel pole midagi sellist toimunud. 

Politsei- ja piirivalveameti kesklinna jaoskonna juht Kaido Saarniit selgitas, et politseil oli küll vaja suhelda 63-aastase mehega, kes tegi internetis üleskutseid osaleda registreerimata rongkäigul, mis pidi toimuma eile samal ajal ja kohas, kus toimus teine, politseis registreeritud koosolek.

«Registreeritud koosoleku korraldaja pöördus ise nõu saamiseks politsei poole, kui temani jõudis info paralleelselt toimuma pidavast üritusest. Samas kohas või lähedalasuvas kohas saab korraga toimuda ainult üks avalik koosolek, sest muidu on oht, et üritustel osalejate vahel võib tekkida konflikt,» toonitas jaoskonna juht. 

Samuti kehtivad praegu koroonaviiruse leviku tõkestamiseks piirangud ning avalikust koosolekust tohib osa võtta kuni 150 inimest, kes peavad olema kuni kümneliikmelistes rühmades, kes omavahel kokku ei puutu.

Politsei suhtles alternatiivüritust plaaniva mehega ning selgitas talle, et selliseks avalikuks koosolekuks ta üleskutseid teha ei saa. «Mees jätkas üleskutsetega ja seepärast alustas politsei väärteomenetlust avaliku koosoleku pidamise nõuete rikkumise eest,» nentis Saarniit.

Mehele edastati ka kutse väärteomenetluses tunnistuste andmiseks, kuid ta ei ilmunud kokkulepitud ajal politseijaoskonda. «Politseinikud helistasid talle ja eile pärast kella 10 tuli ta tunnistusi andma ning lahkus jaoskonnast kella 13.30 ajal. Teda ei peetud kinni, vaid tegemist oli menetlustoiminguga,» lausus Saarniit. 

Eile kella 14.45 ajal peatasid politseinikud Tammsaare teel kontrolliks sõiduauto, milles viibis seesama 63-aastane mees. «Sõidukiga veeti suurt plakatit ja süütevedelikku sisaldavaid pudeleid, mis andis alust arvata, et mees planeerib endiselt avaliku koosoleku korraldamist,» kirjeldas Saarniit olukorda. Politsei võttis esemed ohu ennetamiseks hoiule ja viis jaoskonda. 

Mees oli eilseks politseis registreerinud ka autorongkäigu, millest võttis osa umbes 50 sõidukit. Politsei fikseeris rongkäigu ajal 12 fooririkkumist, kaks kiiruseületamist ja ühe parkimisrikkumise.

Avalike koosolekute korraldamine pole keelatud isegi hädaolukorras, kuid tuleb arvestada kehtivaid piiranguid. Samuti tuleb tagada nii koosolekul osalejate kui ka kõrvaliste turvalisus, võimaldades igaühel kaitsta ka oma tervist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles