Eesti lõpetab Iraagi missiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo andis täna valitsusele ülevaate Eesti kaitseväe Iraagi missiooniga seonduvast ning otsusest lõpetada Iraagis osalemine lahingüksustega.

Seega ei saadeta Iraaki enam järgmist Eesti jalaväerühma Estpla-18, küll aga jätkab Eesti osalemist NATO Iraagi väljaõppemissioonis kolme staabiohvitseriga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Samuti jätkatakse Eesti ja Iraagi vahelist kaitsealast koostööd teistes vormides vastavalt ettevalmistatavale kahepoolsele kokkuleppele.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul lähtub Iraagi-missiooni lõpetamine senisel kujul kolmest põhjusest. «Esiteks on julgeolekuolukord Iraagis stabiliseerunud ning Iraagi sõjavägi ja politsei võtavad julgeoleku tagamist riigis järk-järgult enda kätte,» ütles Aaviksoo.

«Teiseks oli riigikogu mandaadi kohaselt Eesti Iraagis jätkamise eeltingimuseks meie sõdurite juriidilist staatust käsitleva lepingu sõlmimine, mille osas pole Iraagi parlamendi otsuse valgusel võimalik mõlemaid pooli rahuldavale kokkuleppele jõuda. Kolmandaks on Iraagi valitsus avaldanud selget soovi kahepoolse kaitsealase koostöö jätkamiseks mitte-lahingulises vormis,» ütles kaitseminister Aaviksoo.

Välisminister Urmas Paeti sõnul jätkab Eesti hoolimata sõjalise missiooni lõppemisest koostööd Iraagiga mitmes valdkonnas.

Paet ütles valitsuse pressikonverentsil, et Eesti jätkab Iraagiga kindlasti arengukoostööd ning tõenäoliselt võtab Eesti diplomaatide kool peagi õppima mõned inimesed Iraagist.

Paeti sõnul suurendas 2003. aastast eelmise aasta lõpuni kestnud sõjaline missioon Iraagis Eesti välispoliitilist kapitali ning tegemist oli suure investeeringuga Eesti julgeolekusse.

Paet lisas, et Iraagiga kokkuleppele mittejõudmine näitab kohaliku võimu tugevust.

Eesti otsustas mitte jätkata 2003. aasta juunist kestnud sõjalist missiooni Iraagis, kuna Eesti ja Iraak ei jõudnud missiooni jätkamise tingimustes kokkuleppele.

Kaitseminister Aaviksoo külastab lähiajal Iraaki Eesti kaitseväe missiooni ametlikuks ja pidulikuks lõpetamiseks. Samuti kohtub Aaviksoo Iraagi kaitseministri Abdul Al-Qadir Jassamiga, et arutada kahe riigi vahelise kaitsekoostöö tulevikku.

Eesti kaitsevägi osales Iraagi missioonil alates 2003. aasta juunist.

Iraagi Vabariigi valitsus on pöördunud Ühendkuningriigi, Austraalia, Rumeenia, El-Salvadori ja Eesti poole palvega jätkata sõjalist koostööd ka pärast koalitsioonivägede ÜRO mandaadi lõppemist eelmise aasta lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles