RMK sai voli pärand lagunema jätta (6)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Rahakirstumäe kõrval asuva ohvrikivi ümbert on RMK metsa maha võtnud. 
Rahakirstumäe kõrval asuva ohvrikivi ümbert on RMK metsa maha võtnud. Foto: Kristjan Teedema

Valitsus näitas eeskuju, kuidas suhtuda kultuurimälestistesse, mille kohustuslikuks hooldamiseks ei taha raha kulutada – Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ja teised riigiüksused said voli mälestisi hooldada «jõudumööda».

«Milline on üldse muinsuskaitseameti õigus nõuda teistelt mälestiste valdajatelt oma kohustuste täitmist, kui riiklikul tasemel on RMK-le antud õigus seadust mitte täita?» küsis Hiiumaa militaarajaloo seltsi vedaja Ain Tähiste, kes on aastaid võidelnud selle eest, et RMK hakkaks hooldama Tahkunas võssa kasvavat militaarpärandit.

Muinsuskaitseseadus kohustab kultuuripärandi eest hoolt kandma – eraomanikke kuni 32 000-eurose trahvi ähvardusel. Sama kohustus on riigimaal asuva pärandi haldajatel. Valitsuse värske otsus andis riigiüksustele aga vabaduse kulutada raha meelepärasemateks tegevusteks.

Valitsus otsustas riigieelarve strateegiast (RES 2022–2025) välja visata keskkonnaministeeriumi ettepaneku eraldada 6,9 miljonit eurot kultuuripärandi hooldamiseks. Samas vähendas valitsus RMKst võetavaid dividende: 7,84 miljoni euro võrra tuleval aastal ja 16,84 miljoni võrra edaspidi aastas, aga ei nõua selle arvelt raiemahu vähendamist ega RMK halduses olevate kultuurimälestiste hooldamist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles