Meelelahutusasutused ei tohi kõikide külastajate andmeid terviseametile edastada

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Meelelahutusasutustel ei ole õigust ega põhjust omaalgatuslikult hakata edastama ametile kõiki seansil osalenute andmeid.
Meelelahutusasutustel ei ole õigust ega põhjust omaalgatuslikult hakata edastama ametile kõiki seansil osalenute andmeid. Foto: Francisco Seco/AP/Scanpix Baltics

Andmekaitse inspektsioonilt (AKI) küsiti möödunud aastal mitu korda, kas meelelahutustel on õigus edastada terviseametile andmeid, nagu näiteks e-posti aadressi, telefoninumbrit või nime, kui ametil on alust kahtlustada, et üritusel osales viirusega nakatunud inimene. 

Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse järgi peab terviseamet uurima nakkushaige nakatumise ja haiguse leviku asjaolusid ning võtta vajadusel ühendust nakkushaigete ja nende kontaktsetega.

Terviseametil on õigus küsida ürituse korraldajalt (meelelahutusasutustelt) osalenute andmeid, eeldusel, et korraldajal on need isikustatult olemas (näiteks klient on pileti ostmisel kasutanud kliendikaarti). Neid andmeid võib terviseamet küsida ainult selleks, et tuvastada seansil osalenu lähikontaktsed. Eeldatavasti pole vaja kõigi üritusel osalenute  andmeid.

Meelelahutusasutustel ei ole õigust ega põhjust isetahtsi hakata edastama ametile kõigi osalenute andmeid, sest  neil pole võimalik terviseseisundit hinnata selliselt, et saaks mõnd külastajat koroonaviiruses kahtlustada ja teavitada sellest terviseametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles