Andres Parmas: potentsiaali per**e minna on kõvasti! (21)

Andrus Karnau
, toimetaja
Copy
Peaprokurör Andres Parmas soovib uurida valgekraede kuritegevust, kuid valitsus ei taha talle selleks eelarvesse raha eraldada.
Peaprokurör Andres Parmas soovib uurida valgekraede kuritegevust, kuid valitsus ei taha talle selleks eelarvesse raha eraldada. Foto: Tairo Lutter

Riigi peaprokurör Andres Parmas ütles, et tegevuskulude kärbe toob kaasa uurimise venimise ning selle, et riik hakkab kaotama kohtuasju paremini rahastatud advokaatidele.

Andres Parmas, kui suure kulude kärpe peab prokuratuur tuleval aastal tegema?

Seitse protsenti peavad kõik tegevuskulusid kokku tõmbama. Jama on selles, et prokuratuuri eelarve on 16 miljonit eurot, millest jämedalt kuus miljonit on prokuröride palgad, mis tulevad seadusest, neli miljonit tuleb maksta Riigi Kinnisvara ASile (RKAS). RKASi üürimakse on ebamõistlikult kõrge, aga meil ei ole võimalik sellest loobuda ja meil ei ole mingit positsiooni, et seda väiksemaks kaubelda. Tegelikult on see nullsummamäng. Ülejäänud raha prokuratuuri eelarves on see, millest on võimalik kärpida. Järelikult kärbe on meie jaoks 15–16 protsenti. Meie organisatsioonis ei osteta 12 tonni (12 000 euro – toim) eest nädalavahetuseks jooki ja sööki, nagu mõnes muus tähtsas riigiametis (peaminister Jüri Ratase aegne riigikantselei – toim).

Meil on väga õhuke organisatsioon, midagi veel kokku tõmmata on sisuliselt võimatu. Tegelikult on olukord skisofreeniline. Kohtutel on samad probleemid, sest pannakse juurde ülesandeid, oodatakse tulemusi, aga piisavaid ressursse pole selleks kunagi olnudki. Loomulikud piirid midagi kärpida ja efektiivsemaks teha on ammu läinud juba.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles