Itaalia hävitaja F-35 avastas Eesti ranniku lähedalt Vene sõjaväe transpordilennuki (13)

Andres Einmann
Copy
Itaalia õhujõudude hävitaja F-35A Lightning II.
Itaalia õhujõudude hävitaja F-35A Lightning II. Foto: Karolio Kavolelio fotografija / Scanpix

Itaalia F-35 hävitaja tegi reedel Ämarist oma esimese missioonilennu, käies tuvastamas Eesti ranniku lähedal lendavat Vene transpordilennukit.

Saksamaal Uedemis asuv NATO ühendatud lennuoperatsioonide keskus tuvastas reede varahommikul teadmata päritolu lennuki, mis oli startinud Venemaalt ja lendas Soome lahel Eesti ranniku lähedal lääne suunas. Ämaris paiknev Itaalia õhuturbeüksus sai häire ja hävitaja F-35 lendas tundmatu lennuvahendi juurde.

Piloot tuvastas, et tegemist on Vene õhujõudude transpordilennukiga An-12. Lennuk lendas Eesti ranniku lähedal rahvusvaheliste vete kohal. Lennuk ei olnud esitanud lennuplaani ning sellel oli transponder välja lülitatud, teatas NATO.

Väljalülitatud transpondriga lendamine põhjustab lennuliiklusele ohtu, kuna tsiviillennukid ei näe oma seadmetega väljalülitatud transpondritega lennukeid.

Pärast lennuki tuvastamist pöördus F-35 Ämari lennubaasi tagasi. Tegemist oli esimese korraga ajaloos, kui maailma moodsaim hävitaja F-35 tegi Balti õhuruumi turvates missioonilennu.

Itaalia varghävitajad F-35A Lightning II alustasid Ämaris õhuturbemissiooni 3. mail, vahetades välja Saksa õhuväe üksuse, mis valvas Balti õhuruumi eelmise aasta augusti lõpust hävitajatega Eurofighter Typhoon.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles