Janar Holm: digiregistratuuri krahh on sügavama probleemi sümptom (1)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Riigikontrolör Holm leiab, et suures plaanis ei ole Eesti kui digiriigi seis väga halb.
Riigikontrolör Holm leiab, et suures plaanis ei ole Eesti kui digiriigi seis väga halb. Foto: Andres Haabu

Riigikontrolör Janar Holm tõdes Postimehe otsesaates, et enam ei piisa «tatist, teibist ja pärituulest», nüüd on vaja otsuseid. «Raha on vaja selleks, et olemasolevaid süsteeme üleval hoida. Ei tahaks jõuda olukorda, kus Eesti e-riigi peamiseks strateegiliseks eesmärgiks saab see, et süsteemid ei kukuks kokku,» märkis ta.

Riigikontroll on aastaid toonitanud, et Eesti e-tervis pole kiita. Kasutusel olevad süsteemid jäävad kiiresti ajale jalgu, selle tagajärge näeme praegu digiregistratuuri tõrgetes. Digilugu haldab Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK).

«Tõenäoliselt tehaksegi TEHIKule liiga, kui öeldakse, et kõik on selle pärast, et TEHIK ei saanud hakkama,» arvas Holm, kelle meelest oleks mõistlik nüüd küsida, mis ikkagi täpselt toimus.

«Miks oleme säärases olukorras? E-tervise süsteemi hakati üles ehitama enne seda, kui TEHIK loodi. Riigikontroll on ka e-tervise teemaga palju tegelenud. 2014. aastal oli meil audit, milles juhtisime tähelepanu paljudele probleemidele, muuhulgas ka sellele, et aastal 2006 seatud eesmärkidest ei oldud veel ühtegi täidetud,» tõi ta välja.

Paar aastat tagasi riigikogule esitatud aastaaruandes tõi riigikontroll välja probleemsed kohad e-tervise juhtimises ja rahastamises. «Aga ka selles osas, et e-tervise süsteemid on killustunud. Viimane võib ka praegu [digiregistratuuri tõrgetes] olla paljude probleemide põhjus. Probleem võib olla ka selles, et ei toimu terviklikku juhtimist,» sõnas riigikontrolör.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles