Arktika Nõukogu ei langetanud veel otsust Eesti vaatlejastaatuse kohta

Copy
Arktika Nõukogu ministrid ei langetanud veel otsust Eesti vaatlejastaatuse kohta.
Arktika Nõukogu ministrid ei langetanud veel otsust Eesti vaatlejastaatuse kohta. Foto: Susanne Miller / Handout / Reuters / Scanpix

Islandil Reykjavikis neljapäeval kogunenud Arktika Nõukogu ministrid ei langetanud veel otsuseid vaatlejastaatust taotlevate riikide kohta.

Eesti soovib saada Arktika Nõukogu vaatlejariigiks, et rääkida senisest enam kaasa sealse kestliku arengu küsimustes, sest kõige põhjapoolsema Arktika-välise riigina mõjutavad need Eestit väga otseselt.

Ametliku taotluse nõukogu sekretariaadile esitas Eesti 2020. aasta novembris, milles rõhutas Eesti teadlaste pikaajalist kogemust Arktika piirkonna kliimamuutuste ja põlisrahvaste uurimisel, kasutades selles ka tänapäevaseid lahendusi.

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles, et kuigi seekord otsust veel ei langetatud, näeb Eesti eilset kohtumist vahefinišina pikemal teekonnal.

«Meie Arktika Nõukokku kandideerimise protsess ja taotluse tutvustamiseks korraldatud üritused on pälvinud palju positiivset tähelepanu ning suurendanud Eesti nähtavust Arktika teemadel. Jätkame ka edaspidi oma kandidatuuri ja kogemuste tutvustamist ning koostööd Arktika Nõukogu riikide ja vaatlejatega. Saame selles toetuda juba paljudele uutele töö käigus omandatud kontaktidele,» lausus ta.

Eesti Arktika Nõukogu vaatlejastaatuse taotluse ettevalmistamisse olid kaasatud erinevad riigiasutused, teadlased ja eraettevõtted. Järgmine Arktika Nõukogu ministrite kohtumine, kus avaneb võimalus kiita heaks Eesti taotlus, toimub 2023. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles