Ornitoloog: tuleb lõpetada puidutöösturite eelistamine looduse arvelt

BNS
Copy
Rahvusvaheline linnukaitseorganisatsioon BirdLife avaldas esmaspäeval uue aruande maakasutuse kohta.
Rahvusvaheline linnukaitseorganisatsioon BirdLife avaldas esmaspäeval uue aruande maakasutuse kohta. Foto: Janek Joab

BirdLife’i äsjase uuringu valguses heidab ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu ka Eesti riigile ette olukorda, kus keskkonna ning elurikkuse arvelt tehakse metsa- ja puidutööstusele mööndusi, olgugi et biomassi põletamine süvendab ilmselgelt planeedi ökokriisi.

«Ülioluline on kohe lõpetada teatud huvigruppidele sobilik rohepesu kallutatud ja parimat teaduslikku teadmist mittearvestavate poliitikate, seaduste ja määruste väljatöötamisena, ning hakata tegelema kliima- ja elurikkuse kriisile tegelike lahenduste otsimisega,» kirjutab Võhandu ornitoloogiaühingu kodulehel.

«Puidu- ja biomassi põletamine energia saamiseks on ka Eestis väga aktuaalne probleem. Eesti metsadest raiutavat puitu põletatakse energia saamiseks kohapeal kui ka eksporditakse pelletitena hiiglaslikes kogustes teiste riikide kliimaeesmärkide täitmiseks. Paraku tõestavad nii BirdLife’i raport kui ka paljud teised teadusuuringud, et biomassi massiline põletamine ei ole tegelikult keskkonnasõbralik,» viitas Võhandu esmaspäeval avaldatud raportile. «Kasvuhoonegaaside heide väheneb vaid näiliselt, kuid elupaikade ja elurikkuse kadu on karm reaalne tagajärg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles