Ajakirjanike liit nõuab Valgevenelt ajakirjanik Raman Pratasevitši vabastamist (1)

BNS
Copy
Raman Pratasevich peeti kinni ka 2017. aastal toimunud meeleavaldustel.
Raman Pratasevich peeti kinni ka 2017. aastal toimunud meeleavaldustel. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix Baltics

Eesti Ajakirjanike Liit (EAL) toetab Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) nõuet Valgevene võimudele vabastada kohe eile röövitud ajakirjanik Raman Pratasevitš ja ka ülejäänud praegu vahi all olevat 28 ajakirjanikku.

EFJ teeb ettepaneku saata Minskisse rahvusvaheline delegatsioon kohtuma vahi all olevate ajakirjanikega ja soovitab algatada rahvusvaheline uurimine karistamaks pressivabaduse ja inimõiguste rikkujaid Valgevenes, teatas EALi esindaja esmaspäeval. EFJ liikmesorganisatsioonid, nende hulgas EAL on valmis jõudumööda kaasa aitama.

EAL kutsub ka Eesti poliitikuid, valitsust ja presidenti üles suurendama survet Valgevene võimudele. «Eesti on ÜROs eest vedanud Valgevene teemat ega tohiks tahaplaanile jääda nüüdki, kui Valgevene võimud on vahistanud opositsioonilise ajakirjaniku pettuse ja piraatluse vahendeid kasutades,» ütles EALi esimees Helle Tiikmaa.

Pühapäeval sundisid Valgevene võimud Kreekast Leetu teel olnud Ryanairi reisilennuki pommiähvarduse ettekäändel tegema Minskis hädamaandumise. Lennuki pardal olnud Valgevene ajakirjanikul Raman Pratasevitšil tagasi lennukile minna ei lastud, vaid ta vahistati.

EFJ hinnangul on tegemist riikliku terrorismiga ajakirjaniku vahistamiseks, kui Euroopa Liidu (EL) sisesel liinil lennanud reisilennuk sunniti militaarsete vahendite abil maanduma väljaspool EL-i ja lennukist sunniti väljuma ELi siseliini reisija.

Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni president Mogens Blicher Bjerregård avaldas kahetsust, et rahvusvaheline üldsus ei võtnud kuulda EFJ korduvaid üleskutseid astuda samme Valgevene presidendi Lukašenka inimõigusi ja pressivabadust piiravate tegude vastu. «Viimastel päevadel on Valgevenes vahi alla võetud ajakirjanike arv kahekordistunud ja seetõttu pole Minski pühapäevane samm täiesti ootamatu,» ütles Bjerregård.

EFJ tegevdirektor Ricardo Gutiérrez lisas, et EFJ kutsub üles ELi, Euroopa Nõukogu ja OSCEd Lukašenka ja teiste pressivabaduse ja inimõiguste rikkumistega seotud isikute vastutusele võtmisele konkreetsete sammudega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles