Tartlaste ette tulid Eduard Wiiralti teosed, mis kuulusid ta armukesele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
«Naisakt pärlitega», värviline kriit. Eduard Wiiralti joonistus kollektsionäärist, muusikust, poeedist ja kunstniku toetajast Nelly Stulzist aastal 1932.
«Naisakt pärlitega», värviline kriit. Eduard Wiiralti joonistus kollektsionäärist, muusikust, poeedist ja kunstniku toetajast Nelly Stulzist aastal 1932. Foto: Sille Annuk

Soome helilooja Juhani Komulainen juhtus 19 aastat tagasi olema Eesti kunstiajaloo vaatevinklist õigel ajal õiges kohas. Nimelt sattus ta talvel 2002 Pariisis oksjonile, kus müüdi Eduard Wiiralti tööde kogu, ja ta ostis selle kohe ära. Nüüd on need teosed ja mõned teisedki sama kunstniku pildid helilooja kunstikogust esimest korda vaatajate ees Tartus.

Tartu kunstimuuseum tegi kolmandal korrusel lahti näituse «Randevuu Nellyga. Eduard Wiiralti looming Juhani Komulaineni kogust». Selle põhiline osa ongi Pariisist oksjonilt ostetud Eduard Wiiralti (1898–1954) looming. Need on kunstniku Strasbourgis veedetud aastatel 1931–1933 valminud 58 teost – mõni neist dateerimata –, mille hulgas on palju akti- ja figuurijoonistusi, portreesid ja visandeid ning joonistustesari «Pühakud».

Välja pandud graafika kõrval on rohkesti selliseid kordumatuid teoseid nagu joonistused ja monotüüpiad, mida ei saa tiražeerida ja mida seega ei ole varem Tartu kunstimuuseumis näidatud. Nende kõrval on aga ka võimalus vaadata Wiiralti tuntuimaid graafilisi lehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles