Filmitegija Ingel Vaikla: «Arhitektuur ongi võim» (1)

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Kuraator Ingel Vaikla tunnistab, et tal on arhitektuuriga armastuse-vihkamise suhe.
Kuraator Ingel Vaikla tunnistab, et tal on arhitektuuriga armastuse-vihkamise suhe. Foto: Madis Veltman

FOTOKUNST. Eesti Arhitektuurimuuseumis on avatud Ingel Vaikla kureeritud näitus «Võimu vaatlus», mis toob vaatajateni muljet avaldava valiku muuseumi uhkest fotokogust.

Näituse «Võimu vaatlus» kuraator Ingel Vaikla: «Ma arvan, et arhitektuur ongi võim. See valdkond on minu jaoks hästi poliitiline tallermaa. Võtame näiteks kasvõi linnahalli. See on ju ilmselgelt väga konkreetsest ajastust pärit hoone, kus on peetud nii poliitilisi üritusi kui ka meelelahutuslikke üritusi – kõikvõimalikud eesti ja vene superstaarid, muusikalid… Aga see on ju suletud alates 2009. aastast.

Ja väga paljud inimesed endiselt vihkavad seda maja! Just selle tõttu, mida ta esindab, mitte et arhitektuur ise halb oleks. See arhitektuur on justkui monument keset linnaruumi ja meenutab neid aegu, mida eesti inimene väga meenutada ei taha. Sellepärast, mulle tundub, on Eestis ka hästi palju odavat nüüdisaegset arhitektuuri tekkinud, et lihtsalt üle kirjutada see ajalugu – läänelikuks saada nii kiiresti kui võimalik. Ise ma olen sellise suhtumise osas pigem kriitiline.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles