Algas iga-aastane karuputke võõrliikide tõrje

Copy
Sosnovski karuputke tõrje Jõgevamaal Puurmani vallas.
Sosnovski karuputke tõrje Jõgevamaal Puurmani vallas. Foto: Sille Annuk

Sel aastal tellib keskkonnaamet riiklikku hiid- ja Sosnovski karuputke tõrjet ligi 2300 hektaril. Leviku peatamiseks tuleb tõrjesse hõlmata kõik kasvukohad. Maaomanikel on õigus riiklikust tõrjest keelduda, kuid siis tuleb neil tõrjega ise tegeleda. 

Sosnovski karuputk ja hiid-karuputk on ohtlikud nii inimese tervisele kui ka kodumaisele loodusele, mistõttu tuleb neid tõrjuda. Ameti tellitud karuputketõrje kestab maist augustini, vajadusel septembrini. 

Erinevalt teistest Euroopa riikidest on Eestis tehtud üleriigilist karuputke võõrliikide tõrjet üle kümne aasta. Tänu sellele on nende levik ja kasvukohtades esinemise tihedus aasta-aastalt Eestis oluliselt vähenenud ning karuputki võib kohata järjest harvem.

Kaevamise teel tõrjumine on enamasti mahe- ja õuealadel, mesilate läheduses ja väikestes ning väga hõredates putkekolooniates. Veekaitsevööndis on lubatud karuputki tõrjuda ainult labidaga kaevates.

Mullu kaardistati rekordarv uusi kolooniaid

Mullu lisandus rekordarv uusi karuputke võõrliikide kolooniaid, mida varem keskkonnaametile teada ei olnud. «Eelmise aasta üleskutse karuputke võõrliikide kasvukohtadest teatamiseks kandis vilja – kaardistasime 754 uut kolooniat kogupindalaga 174 hektarit. Iga leitud ja tõrjesse lisatud koloonia aitab levikut ja võõrliikide Eestist hävitamiseks kuluvat aega vähendada,» selgitas keskkonnaameti loodushoiutööde büroo juhataja Eike Tammekänd.

Sosnovski karuputk
Sosnovski karuputk Foto: Eike Tammekänd

Maaomanikel on õigus riiklikust tõrjest keelduda, kuid siis tuleb neil karuputke võõrliikide tõrjega ise tegeleda. Üksikuid taimi soovitabki keskkonnaamet välja kaevata maaomanikel endil. Tulemusliku ja võimalikult ohutu tõrje juhised ning teabe teadaolevate kolooniate kohta leiab keskkonnaameti kodulehelt.

Karuputke võõrliigid on kantud võõrliikide nimekirja ka Euroopa Liidu tasandil. See tähendab, et nende kasvatamine ja leviku mis tahes viisil soodustamine on keelatud. Eestis korraldab karuputke tõrjet keskkonnaamet.

Karuputke uutest leiukohtadest ja putkega seotud muredest saab teada anda ameti loodushoiutööde büroo spetsialistidele või keskkonnaameti e-posti aadressile info@keskkonnaamet.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles